Продажбите на дребно в еврозоната са се забавили през юли, посочиха изнесени данни на Евростат. Това е пореден тревожен сигнал за състоянието на икономиката на страните, ползващи еврото като основна валута.

През юли продажбите на дребно са се понижили с 0.4% на месечна база, като са нараснали с 0.8% на годишна база. Средните очаквания на пазара бяха за свиване с 0.4% на показателя на месечна база, както и повишение от 0.9% на годишна база.

Евростат също така занижи прогнозите за продажбите на дребно за юни до 0.3% на месечна база спрямо предварително отчетения ръст от 0.4%, както и до повишение от 1.9% на годишна база спрямо предварителните данни за ръст от 2.4%.

Понижението в продажбите на дребно през юли се е предопределило основно от по-слабите продажби на храни, напитки и тютюневи изделия. Та са се понижили значително, дори и въпреки спада на нивото на инфлацията до 0.4% на годишна база през юли и забавянето й до 0.3% през август.

Европейската централна банка цели ниво на инфлация около 2%, като прави всичко необходимо, за да се справи с опасността от дефлация.

Утре централната банка ще се срещне на заседание, на което ще бъде взето решение за бъдещата й парична политика. Около половината от пазарните участници очакват нивото на лихвите да бъде понижено с 0.1 процентен пункт от настоящото му ниво при 0.15% на годишна база.

Голяма част от пазарните наблюдатели очакват и въвеждането на нови стимули от страна на финансовата институция.

Еврото регистрира леко повишение до нива на търговия от 1.3145 спрямо нивата му от 1.3120 по-рано днес.