Три месеца преди края на годината ще направим преглед на това в какво биха се превърнали 1000 лева, инвестирани в началото на годината в някои от най-популярните инвестиционни активи.

Ще разгледаме някои от основните инвестиционни алтернативи, стоящи пред спестителите, както и в какво биха се превърнали към днешна дата инвестирани от тях 1000 лева в началото на годината.

Инвестиционните алтернативи, които ще разгледаме, са следните – депозит; недвижим имот (столицата); български акции (SOFIX); земеделска земя; световни индекси; инструменти с фиксиран доход (световни пазари); 24-те основно търгувани суровини; валута (долари).

Депозити

В най-лошия случай сте депозирали 1000 лева в началото на годината в КТБ, която предлагаше най-високи лихви по депозитите през посочения период.

Ако сте имали депозит в тази финансова институция, той в момента е блокиран и не се знае кога точно ще бъде възобновен.

Ако сте имали депозит в друга банка, предлагаща фиксирана лихва от около 5.5% в началото на годината, то вашите 1000 лева са се превърнали в около 1 035 лева към края на август. Имайте предвид, че макар и фиксирана, лихвата може да бъде променяна от банката.

Имот

Разбира се, 1000 лева не са достатъчни да си купите имот, но ще запазим сумата за съпоставимост на данните (като приемаме, че сте имали достатъчно средства да си закупите двустаен имот в квартал в столицата).

Средната цена на двустаен апартамент в столицата се е понижила с 3.2% от началото на годината (на база офертите продава в imot.bg).

Въз основа на изменението в цената на имота и доходността от наем в размер на 4.5% годишно, 1000 лева, инвестирани в двустаен имот за отдаване под наем, са се превърнали едва в 1008.7 лева.

Български акции

Вече имаме индексен фонд, базиран на SOFIX, така че 1000 лева спокойно могат да бъдат инвестирани в него.

Инвеститор, внесъл 1000 лева в този фонд в началото на годината, би разполагал към днешна дата със 1 113.4 лева.

Земеделска земя

Тъй като инвестирането в земеделска земя е трудно начинание, изискващо значителни средства и време, а цената на земята варира много широко в различните области, ще подходим от гледната точка на индексните фондове – доверявате се на фонд, инвестиращ в земеделска земя.

Ако сте си купили акции на подобен фонд в началото на годината (компонент на SOFIX) в размер на 1000 лева, то те са се превърнали в 1 212 лева към края на август с включване на изплатения дивидент от дружеството.

Световни индекси

Ако идеята ви е да имате експозиция към всички световни борсови индекси, то най-вероятно сте насочили своите средства към един от индексните фондове, следящ тяхното представяне.

Инвестирани 1000 лева в индексния фонд Vanguard Total World Stock в началото на годината са се превърнали в 1 056.4 лева към края на август.

Инструменти с фиксиран доход

Този род инструменти са се представяли относително добре, което е малко изненадващо предвид на доброто представяне на акциите в световен мащаб.

Един подобен индексен фонд, като iShares Barclays Aggregate Bond Fund, е превърнал 1000 инвестирани лева в началото на годината в 1 030.4 лева.

Суровини

Инвеститорите, които са избрали да насочат средствата си към индекс, следящ представянето на основните суровини, не са отбелязали особено добри резултати.

Един такъв индексен фонд (iShares GSCI Commodity-Indexed Trust) би превърнал инвестираните в началото на годината 1000 лева в 982.40 лева.

Долари

Инвеститорите имат възможност да държат средствата си в друга валута.

Като най-търгувана валута в света, щатският долар е естествена алтернатива за левовите спестявания, предвид на фиксираността на националната ни валута към еврото.

Инвеститорите, купили долари на стойност 1000 лева в началото на годината, които са внесени на срочен депозит, към момента притежават около 1 080 лева лева. Към това можем да добавим и лихвата.

* Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупка/продажба на финансови или други активи.