Доларът отбеляза най-голямото си седмично повишение спрямо основните валути от ноември насам, като благородните метали са на път да отбележат сериозни седмични понижения.

Доларовият индекс се повиши с 0.1% вчера, като йената се търгува близо до постигнатия си вчера нов шестгодишен минимум спрямо зелените пари.

Златото поевтиня с 0.6%, насочвайки се към най-голямото си седмично понижение от май, докато среброто загуби 1% от стойността си. Пшеницата е близо до най-ниската си стойност от 2010 година насам.

Индексът MSCI Asia Pacific Index загуби 0.4% от стойността си в най-дългата си серия от четири години насам.

„Налице е сериозна промяна в очакванията за лихвите в САЩ“, коментира Митул Котеча, анализатор в Barclays Plc., цитиран от Bloomberg.

“Очаквания за по-високи лихви в САЩ, както и по-добро представяне на щатската икономика, се очаква да продължат да подкрепят долара. Налице е сериозен контраст между очакванията за монетарната политика в САЩ и тази в Европа и Япония“, допълва още специалистът.

Лихвите по 10-годишните щатски облигации се повишиха с 10 базисни пункта през тази седмица и са при ниво от 2.56% до най-високото си ниво от 1 август. Лихвите по 10-годишните австралийски облигации добавиха два базисни пункта до 3.63%.

Йената загуби 0.1% от стойността си до 107.25 йени за долара, след като вчера поевтиня с 0.2% за четвърти пореден ден. Японската валута загуби 2% от стойността си през тази седмица или най-много от юни 2013 година насам.

Златото поевтиня до 1 233.95 долара за унция с незабавна доставка, което бе третият пореден ден на поевтиняване на суровината. Металът се понижи с 2.7% за седмицата. Среброто се търгува при нива от 18.4675 долара за унция - най-ниската му стойност от 28 юни 2013 година насам.

Поевтиняването на благородните метали става реалност въпреки заявените намерения от президента на САЩ Барак Обама за по-интензивни въздушни удари срещу ислямистките екстремисти, простиращи се от Сирия до Ирак. Обама заяви също, че САЩ ще се присъедини към Европа в налагането на допълнителни санкции срещу Русия.

Фючърсите на пшеницата се понижиха с 0.5% до 5.0675 долара за бушел, след като цената на суровината достигна 5.03 долара за бушел вчера - най-ниското й ниво от юли 2010 година насам. Суровината е поевтиняла с 4.8% от 5 септември до вчера.