Фондацията на съоснователя на Microsoft Бил Гейтс и неговата съпруга Мелиса дари 50 млн. долара за борбата с вируса на Ебола в Западна Африка.

Това е най-голямото дарение за хуманитарна кауза от страна на фондацията, според Associated Press. Преди това фондацията бе дарила 10 млн. долара за борбата с болестта в Западна Африка.

"Борейки се срещу Ебола сега, ще гарантираме, че болестта няма да се превърне в епидемия в Западна Африка," написа в Twitter Бил Гектс.

Рекордното дарения до голяма степен бе вдъхновено от молба на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун за набирането на 600 млн. долара за борба с болестта. Виръст вече уби над 2 000 души в Либерия, Сиера Леоне и Нигерия и се разпространява с неконтролируеми темпове.

По-рано тази седмица Reuters обяви, че Пол Алън, другият съосновател на Microsoft, ще обяви, че ще дари 9 млн. долара за борба с болестта.

Даренята от двамата технологични титани идват във важен момент, след като от Световната здравна организация и Лекари без граници обяви, че има остър недостиг на средства за ограничаване на разпространението на Ебола.