Българинът тегли все повече жилищни кредити в лева. Това показва справка на Profit.bg по данни на централната ни банка, като този факт беше потвърден и от водещ кредитен консултант в страната.

Ако през юли 2013 г. 42.47 на сто от жилищните заеми, изтеглени от населението, са били в лева, то година по-късно те вече са 45.39 на сто.

Кредитите в евро към момента са малко повече от половината – 53.38 на сто спрямо 56.17 на сто за преди 12 месеца. Минимален спад е отчетен и при заемите в други валути – до 1.23 на сто срещу 1.36% за предходния период.

"Наблюденията ни показват, че от началото на годината клиентите твърдо предпочитат левовите жилищни кредити. 80% от ипотечните кредити са в лева, което основно се дължи на изравняване на лихвите в лева и евро, а в някои оферти дори левовите кредити са малко по-евтини.

Почти всички работещи българи получават доходите си в лева, което прави и обслужването на левова ипотека по-удобно и по-евтино", заяви за Profit.bg Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център.

Само преди около десетина дни Тошев сподели, че до края на годината се очакват още по-изгодни оферти по кредитите.

От 1 октомври започваме да виждаме есенните промоции на банките. Краят на годината винаги е най-силен период за банковата система и тогава са и най-добрите оферти по кредитите, допълни още той.

През юли средният лихвен процент за жилищните кредити в левове намалява с 0.07 пр.п. до 6.46%, а при жилищните кредити в евро нараства с 0.01 пр.п. до 6.89%.

Средният годишен процент на разходите по жилищните кредити в левове е 7.18%, а по жилищните кредити в евро – 7.72%.