Преките щети за българските фермери от руското ембарго върху вноса на европейски селскостопански продукти възлизат на 10 милиона лева. Това потвърди в Пловдив министърът на земеделието Васил Грудев.

Той уточни, че това е сумата на нереализираните договори с Русия. Поне още толкова на този етап са и косвените загуби, предизвиквани от спада на цените и непродадените плодове и зеленчуци, предаде БНР.

От няколко седмици кризата е обхванала и сектора "Мляко и млечни продукти”.

Министър Грудев уточни, че се работи усилено за компенсациите, които фермерите трябва да получат за преките и косвените си щети след въвеждането на руското ембарго.

Той съобщи също, че следващата седмица започва изплащането и на компенсациите за загубата на животните от разпространението на болестта "син език".

"Отделно от края на тази седмица ще стартираме една допълнителна помощ - специално за овцевъдите. Аз утре имам среща с тях, на която да набележим тези краткосрочни мерки, по които да успеем да им изплатим това допълнително подпомагане.

Надявам се от 16 октомври, вече и с актуализацията на бюджета, да започнем да изплащаме и националните доплащания в сектор "Животновъдство" възможно най-рано, за да можем да обезщетим нашите производители в тази тежка ситуация", обясни земеделският министър.

Продължават преговорите с ЕК за финансово подпомагане на ваксинацията на животните срещу "син език", допълни Васил Грудев.

"Средно между 3 и 4 милиона лева ще струва само ваксината. На този етап имаме уверение поне за 50%, но моята амбиция е да вдигнем до 75% помощта от Европейската комисия.

Разбира се, това включва само цената на покупка на ваксината. Отделно имаме самото съхранение и самото поставяне на ваксините, които не са малки административни разходи, които обаче ще трябва да поемем ние като страна - членка", посочи Грудев.