Не много хора могат да се похвалят с опита на Джо Костело през дългата му кариера.

Преди да бъде назначен за главен изпълнителен директор на Enlighted, която е набрала 55 млн. долара финансиране досега, той е много по-голяма фигура в технологичния сектор.

Той е главен изпълнителен директор на софтуерната компания Cadence Design Systems в продължение на близо десетилетие - до 1997 г. В момента Cadence има над 5 700 служители и пазарна капитализация от над 5 млрд. долара.

Преди Enlighted е главен изпълнителен директор на Orb Networks, която миналата година е придобита от Qualcomm. Костело също така е обявен за най-добрия главен изпълнителен директор в САЩ през 1997 г. от Chief Executive Magazine.

Съвсем спокойно би могло да се каже, че Костело е имал успешна кариера. Ако обаче не се броят всички прoпуснати възможности.

През 1997 г., малко след като напуска Cadence, изпълняващият длъжността главен изпълнителен директор на Apple Стив Джобс му се обажда за интервю. Двамата говорят в продължение на няколко часа, но техният разговор в крайна сметка води само до това, че Джобс осъзнава, че самият той иска да бъде главният изпълнителен директор на Apple.

След това Костело се присъединява към новосъздадена компания на име Knowledge Universe, зад която стоят Майкъл Милкън, известният “крал на джънк облигациите,” и шефът на Oracle Лари Елисън. Този период в кариерата на Костело не трае много дълго и той напуска три месеца по-късно.

През 2000 г. създателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин провеждат интервю с Костело за поста главен изпълнителен директор, като постът в крайна сметка отива в ръцете на Ерик Шмид.

По това време Костело вече се е съгласил да се присъедини към новосъздадена компания на име Think3 и е сериозно ангажиран в процеса по набиране на средства за компанията.

“Google беше наистина страхотна компания, но вече бях поел ангажимент към другата компания и трябваше да го спазя,” споделя Костело пред Business Insider.

Няколко години по-късно Костело получава още един шанс да оглави голяма технологична компания. Този път това е Yahoo. Той се явява на интервю със съоснователя на Yahoo Джери Янг и Майк Мориц от Sequoia Capital.

По това време обаче Yahoo е в процес на трансформиране в медийна компания и решава да избере Тери Семел от Warner Brothers.

На въпрос дали съжалява за всички тези пропуснати възможности и най-вече за това да откаже на Google, Костело казва: Не.

“Ако поемеш ангажимент към някого, трябва да го спазиш,” казва Костело. “Очевидно това щеше да е страхотно и вероятно щях да изкарам доста повече пари, ако се бях присъединил към Google. Трябва обаче да вземаш решения, които ти се струват правилни и да се придържаш към принципите си.”

В момента за 60-годишния Костело нова възможност е „интернетът на нещата“, където неговата настояща компания Enlighted привлича доста внимание.

Сензорната технология на Enlighted позволява на дадена сграда да следи как хората използват офисите й. Например системата на Enlighted може да следи кои офиси са празни или най-често използвани и да контролира осветлението и климатичната инсталация.

Въз основа на събраните данни системата също така дава насоки за това как да се използва офис пространството най-ефективно.

Компаниите, които използват технологията на Enlighted, спестяват между 50 и 75% от енергийните си разходи, според компанията. Системата на Enlighted в момента покрива над 2.7 млн. кв. м търговски площи, a в дългия списък от клиенти са компании като Google, Linkedin и HP.

Според Костело пазарът на интернета на нещата само при търговските площи ще бъде на стойност милиарди долари.

"Това е най-голямата пазарна възможност, до която съм се доближавал,” казва Костело.”