МВФ е поредната организация, която предупреждава инвеститорите в акции за рисковете вследствие на повишените финансови оценки на активите по света. По-рано подобни предупреждения отправиха от Фед и ОИСР.

Високите финансови оценки на активите, съчетани с повишената волатилност на финансовите пазари, са причина за опасения, според МВФ.

Виж още: ОИСР смята, че има предпоставка за рязка корекция

„Волатилността на финансовите пазари се понижи до исторически минимуми преди забележките от страна на Фед относно лихвите през май миналата година. Това повиши опасенията за прекомерна склонност към риск на инвеститорите - тенденция, която може да се промени при началото на повишението на лихвите и вследствие на геополитически събития“, коментират от фонда преди срещата на финансовите министри на страните от Г-20 в Австралия.

Податливостта към шокове на кредитните пазари, застрахователните пазари, както и бумът в цените на имотите на много от развитите пазари, е резултат от петгодишната политика на ниски лихви.

Предупреждението от МВФ идва дни, след като подобно бе отправено от ОИСР.

През юли ръководителят на Фед Джанет Йеълън предупреди за „значително високи оценки“ в определени сектори.

От МВФ очакват още ускоряване на темповете на възстановяване в световната икономика до края на тази и следващата година. Макар и с по-слаби от предходните прогнози.

„Перспективите за 2014 година са по-слаби от тези през април“, коментират още от МВФ.