Управителят на Българска народна банка Иван Искров има още 12 месеца от втория си мандат, показва проверка на Profit.bg.

Въпреки че вторият мандат на Искров изтича през октомври 2015 г., не са един и двама държавниците, финансистите и икономистите, поискали оставката му през последните дни и седмици.

През почивните дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изказа мнение, че възстановяването на доверието в банковата система минава задължително през смяна на управителя на БНБ. Според него трябва да се намери консенсусна личност, човек с опит.

Светослав Гаврийски можеше да се справи прекрасно, ако има подкрепата на парламента. Подобен човек с репутация ни трябва, каза още Борисов.

Припомняме, че Искров беше предложен за преизбиране като управител на БНБ именно от ГЕРБ.

За оставка, но на целия Управителен съвет на БНБ, се обявиха и от Експертния консултативен съвет (ЕКС). Тя обаче ще бъде поискана на 7 октомври (когато се очаква да станат ясни резултатите от парламентарните избори).

Сред учредителите на ЕКС личат имената на Огнян Донев, Красимир Ангарски, Емил Хърсев, Камен Тошков, Сашо Дончев, Валери Димитров, Ваня Борисова, Румен Радев, Румен Симеонов и Тодор Табаков.

За оставката на Искров настояват още и голяма част от вложителите на Корпоративна търговска банка. Вече трети месец парите им остават блокирани в банката, а само преди дни от БНБ удължиха специалният надзор на КТБ с нови два месеца.

За разрешаването на проблемите обаче е нужен и работещ парламент, или иначе казано, изборите на 5 октомври са от изключителна важност и за вложителите в КТБ.