Банковите събития от това лято, променящата се политическа обстановка, новините за скок на цената на тока – множество са факторите, които накараха редица домакинства да пресметнат отново семейния бюджет преди предстоящия студен сезон.

Специалистите от www.creditpoint.bg препоръчват 5 прости правила, чието спазване може значително да промени финансовото ви състояние.

1. Приходи > Разходи

Първото основно правило е, че трябва да печелите повече, отколкото се налага да харчите, за да можете да не сте на нула всеки месец.

Когато сте в затруднено положение, е нормално да имате краткосрочни заеми, но е добре винаги да се стремите да получавате повече, отколкото са месечните ви разходи.

2. Не слагайте всички яйца в една кошница

Важи и за инвестициите. Когато влагате всичките си пари на едно място, сте изправени пред по-голям риск от загуби, ако този сектор е изправен пред трудности.

Ето защо консултантите препоръчват влагането на средства в различни инструменти – банкови депозити, взаимни фондове, акции и др.

Вижте още: Инвестирах 1000 лв. през януари. Колко са те днес?

3. Намалете дълговете си

Няма нищо лошо в това да вземете пари назаем или да изтеглите кредит. Такива пари могат да ви осигурят добро образование или покупка на жилище.

Проблемът идва, когато хората вземат повече или по-голям кредит, отколкото могат да си позволят и не могат да погасяват месечните вноски навреме.

4. Застраховайте се

Повечето хора не се застраховат, защото са оптимисти или просто не мислят за бъдещето. Това донякъде е нормално, защото никой не обича да си мисли за най-лошия възможен сценарий.

Но с направата на застраховка си осигурявате спокойствие. Има най-различни видове застраховки – персонални, семейни, застраховка живот, застраховка на имот, на автомобил. Така ще знаете, че в трудни времена ще ви е по-лесно да се справите.

5. Не спирайте да се информирате

Секторът на финансовите услуги се променя непрекъснато, появяват се нови продукти, нови такси и нови начини да се спестят и похарчат пари.

Добре е да се информирате постоянно за всичко, свързано с новостите в сектора. По този начин ще сте сигурни, че вземате правилните решения относно финансите си.