Чарлз Ненер, известен с прогнозите си за пазарни сривове, предупреди, че дефлация и срив на борсовите индекси предстоят през 2018 година.

Ненер, който е разработил „цикълът на Ненер“ - способен, според създателя му, да прогнозира ръстовете и спадовете на всеки пазар, заяви, че едва ли ще видим ръст за широкия индекс S&P 500 повече от 5% от настоящите му нива през следващите години.

Виж още: Какво ще се случи, когато Фед спре стимулите?

„Задава се сериозен спад на щатските индекси, става въпрос обаче за в бъдеще – между 2018 и 2020 година“, заяви Ненер.

За щастие на инвеститорите, спадът ще е последван от началото на нов бичи пазар от 2020 година нататък.

Ненер има няколко неуспешни опити досега за предвиждане на сериозни пазарни сривове, като този от 2010 година, в който той предупреди за „сериозен срив“ след 2013 година, както и през 2009 година, когато прогнозира понижение на Dow до 5 000 пункта в следващите две и половина години.

Основен катализатор за срива на фондовите пазари ще е дефлацията, първите симптоми за която вече започват да се проявяват.

„Европа е близо до дефлация, Япония все още е с дефлация, а инфлацията в Китай е при много ниски нива. Поскъпването на долара ще инициира дефлация в Китай. Не смятам, че инвеститорите са готови за нея“, допълва още специалистът.