Инфлацията в САЩ изненадващо се е понижила през август - за пръв път от година насам. Индексът на потребителските цени се е понижил с 0.2%, което бе първото понижение от април 2013 година. Средните очаквания на анализаторите бяха за нулева инфлация през изминалия месец.

Индексът на потребителските цени, без отчитане на изменението в цените на храните и горивата, се е запазил без промяна за пръв път от близо четири години.

Понижение в енергийните цени и слабото възстановяване на останалите икономика по света са били основната причина за слабата инфлация в САЩ.

Данните стават реалност малко преди оповестяването на решението на Фед относно монетарната политика на резерва.

На срещата Фед се очаква да запази нивото на лихвите при рекордно ниската им стойност, както и да даде повече яснота относно това кога ще започне цикълът на повишение на лихвите.

Данните за инфлацията повишиха спекулациите, че Фед ще се въздържи от промяна на тона на „запазване на лихвите на рекордни ниски нива за продължителен период от време“.

Доларът отбеляза известно понижение спрямо останалите основни валути след данните. Най-съществен бе спадът на щатската валута спрямо британския паунд. Паундът поскъпна до нива на търговия от 1.6335 спрямо нивата му от 1.6280 по-рано през деня.

В отделен доклад стана ясно, че дефицитът по текущата сметка изненадващо се е понижил през второто тримесечие на годината. Дефицитът се е понижил до 98.5 милиарда долара спрямо 102.1 млрд. долара тримесечие по-рано.

Фючърсите на щатските индекси се повишиха след данните за инфлацията, като тези на широкия щатски индекс Standard & Poor’s 500 добавиха 0.1% към стойността си.