Еврото се търгува на 0.2% от деветмесечното си дъно преди данните за ръста на еврозоната, които се очаква да посочат по-нататъшно забавяне. Понижение се очаква да отбележи и нивото на инфлация в страните, ползващи еврото като основна валута.

Специалистите прогнозират ръст на икономиката на еврозоната от 0.2% през второто тримесечие, както и ниво на инфлация от 0.4%.

Подобни данни могат да покажат нуждата от по-нататъшно облекчение на паричната политика от страна на ЕЦБ и нови стимули, което натежава над еврото.

Еврото се понижи и след данните за инвеститорското доверие в Германия, паднало до най-ниското си ниво от 2012 година и оказало се наполовина на средните очаквания на анализаторите.

Йената запази двудневния си спад спрямо долара, след като централната банка на страната потвърди, че ще продължи с безпрецедентните стимули за икономиката, целящи постигане на инфлация от 2% на годишна база.

Австралийският долар поскъпна, след като потребителското доверие в страната се е повишило.

“Опасенията, че възстановяването на европейската икономика ще се забави, ще продължат да оказват низходящ натиск върху единната валута“, коментира Юничи Ишикава, анализатор в IG Markets Securities Ltd., цитиран от Bloomberg.

„Фокусът на инвеститорите ще е насочен към това дали европейската централна банка ще добави към стимулите през тази година“, допълва още анализаторът.

Еврото се търгува при нива от 1.3365, като се понижи до 1.3333 на 6 август - ниво, невиждано от 8 ноември насам. Единната валута се разменя при нива от 136.70 йени.

Еврото изгуби 0.3% от стойността си спрямо долара през изминалия месец. За същия период йената поскъпна с 0.6%, а доларът с 1.7%.

Паундът задържа двудневното си поскъпване, след като инвеститорите очакват данните за инфлацията в страната, които ще им дадат по-нататъшна яснота за потенциалната политика на централната банка относно лихвите.

Паундът се търгува при нива от 1.6805 спрямо долара, след като добави 0.2% през изминалите два дни.

Австралийският долар добави 0.1% към стойността си до ниво от 92.81 щатски цента.