Йената се понижи спрямо 14 от 16-те основно търгувани валути в резултат на доклада, че Русия търси изход за прекратяване на огъня в Украйна, което доведе до намаляване на геополитическото напрежение.

Доларът задържа повишението си от миналата седмица спрямо основните валути, като трейдърите стават все по-позитивно настроени за щатската валута. Спекулантите повишават доларовите си позиции с най-ускорени темпове от над година насам.

Търсенето на долари остава силно преди данните за продажбите на дребно в САЩ, които се очаква да са нараснали с най-много от шест месеца насам.

Виж още: Доларът при 9-месечен връх спрямо еврото

Индонезийската рупия се повиши с най-много от месец насам заради спекулациите, че съдът ще отмени исканията на опозицията, свързани с изборната победа на Джоко Уидодо.

„Новините, че Русия търси начин за стабилизиране на ситуацията в Украйна, е допринесла за стабилизирането на пазарите и валутите“, коментира Сам Тък, валутен стратег в ANZ Bank New Zealand Ltd., цитиран от Bloomberg.

“Обръща се част от тренда за търсене на сигурност“, допълва още специалистът.

Йената се понижи с 0.1% спрямо долара до нива от 102.11 йени за долар, след като достигна най-високо ниво от 101.51 йени в петък.

Доларовият индекс е почти без промяна спрямо нивата си от края на миналата седмица, запазвайки ръста си от четири седмици насам.

„Ако украйнското правителство и проруските бунтовници намерят диалог, който да доведе до прекратяване на огъня, можем да станем свидетели на по-нататъшно повишение за акциите и по-нататъшни покупки на долари“, коментира Тошия Ямаучи, главен валутен стратег в Ueda Harlow Ltd., цитиран от Bloomberg.

“Йената най-вероятно ще продължи да усеща низходящ натиск в резултат на намалелите геополитически рискове“, допълва още специалистът.

Търговците на фючърси повишиха залозите си за понижение на йената спрямо долара с най-много от близо пет месеца насам.

Разликата между залозите за спад и ръст на йената спрямо долара е била 95 399 контракта за седмицата, приключила на 5 август, или най-много от 14 март насам, сочи статистиката.

Индексът, следящ волатилността на валутните пазари, се повиши до най-високото си ниво от два месеца насам през изминалата седмица.