Финансовите специалисти повишават прогнозите си за йената с най-ускорени темпове, спрямо останалите основни валути, предвид на спекулациите, че японската централна банка ще забави представянето на допълнителни стимули поне до началото на следващата година.

И докато очакванията все още са за поскъпване на долара спрямо йената, сега средите прогнози са за нива от 105 йени за долар, спрямо 109 йени на 7 май, сочат прогнозите в Bloomberg.

Йената поскъпна с 3.6% през тази година до 101.69 йени, след като поевтиня с 18% през изминалата година.

Повишаването на прогнозите за йената станаха реалност следствие на липсата на допълнителни стимули от страна на японската централна банка, въпреки не особено добрите данни за икономиката на страната.

Ръководителят на японската централна банка намали очакванията за подобни стимули, след като заяви, че ръководената от него институция е на път да постигне целената от 2% инфлация и икономиката се възстановява.

Днес за пореден път ЯЦБ запази нивото на стимулите без промяна.

Изявленията на банката намаляват основанията на спекулантите да залагат срещу йената, коментират пазарни наблюдатели.

Налице са прогнози от HSBC и пет други институции, че йената дори ще поскъпне до нива 99 йени за долар до март на следващата година.

Йената поскъпна спрямо 30 от 31-те най-търгувани валути в света през тази година, добавяйки 5.1% към кошницата на деветте основно търгувани валути на развити страни.

Японската валута се приема като „остров на спасение“ в несигурни времена, като геополитическото напрежение в Близкия Изток и Украйна са фактори, които определено повишават търсенето й.