Руската централна банка запази нивото на лихвите без промяна в страната, което инициира безпрецедентно поевтиняване на рублата спрямо долара.

Централната финансова институция запази нивото на лихвите при 8% на годишна база, което отговори на очакванията на 15 от 26-те анализатора, дали своите прогнози за Bloomberg. Единадесет специалисти очакваха повишение на лихвите.

Решението инициира изключително силно поевтиняване на рублата спрямо долара, след допълнителните санкции, наложени от ЕС и САЩ над страната. Доларът се повиши до най-високо ниво от 37.92 рубли, което е близо половин рубла за деня.

От началото на годината рублата е поевтиняла с 14% спрямо долара и е втората най-зле представяща се валута сред 24-те валути на развиващите се страни след аржентинското песо.

При последните санкции, наложени на Русия, Путин отговори с контрасанкции, като специалистите очакват това отново да се повтори.

Инфлацията в страната се ускори до 7.6% на годишна база през август спрямо 7.5% през юли и 6.1% през януари, по данни на националната статистика. Очаква се нивото на инфлация в Русия да превиши 7% през тази година.

Инфлацията е сред основните притеснения за развитието на руската икономика, заедно с високите цени на имотите и ширещата се корупция, сочи публикувано изследване на националната статистика на общественото мнение.