От много време се говори за корупция в МОК, но нищо не показва кризата в Комитета по-добре от кандидатурите за домакин на Олимпиадата през 2022 година. Всъщност има само две кандидатури. Вотът ще бъде следващото лято.

Единият кандидат е Пекин, който се намира на 200 км от планина с условия за ски, а другият е Алмати, Казахстан. Кандидатите не са само два, защото другите градове не са покрили някакви критерии, а защото никой друг не желае да организира игрите.

През 2014 година Русия похарчи 51 млрд. долара, за да организира Олимпиадата в Сочи, но няма други, желаещи да плащат такава сметка.

Осло, Норвегия, бе кандидат и дори се считаше за фаворит. Но тази година 55.9% от норвежците заявиха, че не желаят страната им да става домакин и кандидатурата бе оттеглена.

Виж още: Държавите с най-много медали от Зимни Олимпийски игри

Краков, Полша, също оттегли своята кандидатура, тъй като 70% от поляците са против. Германия оттегли кандидатурата за Мюнхен, Швейцария тази за Сейнт Мориц, а Швеция за Стокхолм. Във всички тези държави общественото мнение е против домакинство.

Оказва се, че единствените държави, които все още искат да организират Олимпиади, са такива, в които никой не се допитва до реалното обществено, като Китай и Казахстан.

„Вотът не е срещу спорта, а срещу непрозрачността и алчността за печалба на МОК, казва немският политик Лудвиг Хартман. “В момента не може да става дума за каквито и да е кандидатури на Германия. Първо трябва МОК да се промени“.

Въпреки че Пекин е пълен с изоставени съоръжения от лятната Олимпиада през 2008 година, страната обещава да построи високоскоростни влакове до тези далечни планини, в които би могла да се проведе зимната Олимпиада.

МОК разполага с милиарди долари, които се увеличават. За повечето хора Олимпиадата е едно ТВ шоу. То винаги ще има висок рейтинг и правата за излъчване винаги ще бъдат високи.

МОК не плаща на спортистите, не споделя приходите си с държавите домакин, не плаща на държавите, които са изпратили спортисти, не плаща за строежа на съоръженията, не плаща данъци. Какво правят тогава? Обвиняват ги в това, че тяхната работа е да правят срещи, в която да хапват хайвер в скъпи хотели.

Американските медии обявиха, че добра кандидатура би била Солт Лейк Сити. Градът бе домакин през 2002 година и разполага с всички съоръжения и добра локация. Американският олимпийски комитет обаче не е кандидатстват, а и МОК не обичат да се връщат на едно място и предпочитат нови градове. Те биха отишли по-скоро в Аспен, Колорадо или Рено, където ще трябва да се построи инфраструктура за милиарди, каквато вече съществува в Солт Лейк Сити.

И така, за Олимпиадата през 2022 година, има само два кандидата. Да видим кой ще спечели „привилегията“ да организира Игрите.