Мисля, че съм доказала, че съм независима, че не приемам нареждания, освен от европейските граждани, и работя усърдно. Това заяви номинираната за вицепрезидент на ЕК и комисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева на вчерашното й изслушване пред евродепутатите.

Така тя отговори на въпрос защо шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер е номинирал тъкмо нея за този пост. И призна, че първата й реакция, като чула какъв ще е ресорът й, е била да й се изправи косата, но "нямаше проблем, защото косата ми е къса".

Тя припомни своя 17-годишен стаж в Световната банка, както и че е отговаряла за финанси и хора. В продължение на повече от три часа българката отговори на 44 въпроса уверено и компетентно и многократно бе аплодирана, а според коментарите в социалните мрежи представянето й е най-силното до момента.

Някои от задаващите въпроси евродепутати похвалиха досегашната й работа като комисар по хуманитарната помощ, а естонецът Индрек Таранд от Зелените поздрави България, че е излъчила наистина независим кандидат, който познава истинския живот. Тя отговори по много компетентен начин на моя въпрос, написа в Twitter евродепутатът Бернд Колмел.

Друг коментар в Twitter гласеше, че Георгиева е спечелила всички с чар, скромност и познания. Еврокомисарката предизвика спонтанен смях и ръкопляскания и с отговора си на въпроса на Джонатан Арнот от британската Партия на независимостта, който каза, че чиновниците в ЕС са повече от британската армия. Започвам да се тревожа за числеността на британската армия, каза усмихнато Кристалина.

В своето 15-минутно встъпление пред комисиите по бюджет, контрол на бюджета и правни въпроси тя каза, че е нужно да се знае какво постига ЕС с всяко изхарчено евро в помощ на своите граждани и икономики, да има добър контрол и да се използва бюджетът разумно, за да се смекчат последствията от кризата.

Тя бе питана многократно за неразплатените средства от сегашния бюджет и обеща да проведе преговори, за да бъде "стопена снежната топка". Ако не го направим, ще пострадаме самите ние, защото ще се забавят програмите за растеж и заетост, каза Кристалина.

Тя коментира, че едно от основните предизвикателства ще е свързано със средносрочния преглед на Многогодишната финансова рамка през 2016 г. Има много пари в банките, които стоят там и не правят нищо за растежа и заетостта.

"Трябва да помогнем на малките и средните предприятия да могат да работят повече и по-упорито", каза още комисар Георгиева и напомни предложението на Европейската комисия за 300 милиарда евро за инвестиции за съживяване на икономиката.

Тя заяви още, че би искала да има 40% жени на средни и високи мениджърски позиции в ЕК до края на мандата й. Единствените двама български евродепутати, които зададоха въпроси на Кристалина Георгиева, бяха Георги Пирински от БСП и Емил Радев от ГЕРБ.

За снощи беше насрочено заседание на трите комисии, които препитваха Георгиева, за да се произнесат за изслушването й. Новата ЕК трябва да бъде одобрена на 22 октомври.