Индустриалното производство в Германия се е понижило с повече от очакванията на анализаторите през август - поредния тревожен знак за състоянието на водещата световна икономика.

През август индустриалното производство се е понижило с 4% на месечна база, след като през юли нарасна с 1.6%, посочиха изнесени днес данни. Това бе най-голямото понижение на показателя от януари 2009 година насам. Средните очаквания на анализаторите бяха за спад с 1.5% на показателя за периода.

„Немската икономика ще регистрира много слаб ръст през втората половина на годината“, според Ралф Солвин, икономист в Commerzbank AG, цитиран от Bloomberg. „Предвид на слабите промишлени поръчки, едва ли може да се очаква нещо добро и за първото тримесечие на следващата година“ допълва още специалистът.

Производството на инвестиционни стоки се понижиха с 8.8% през август, а на стоки с дълготрайна употреба с 1.9%. Производството на потребителски стоки се е понижило с 0.4%, а на строителни материали с 2%. Единствено производството на енергийни стоки се е увеличило с 0.3%.

Изнесени вчера данни посочиха срив на промишлените поръчки в Германия. Те са се понижили през август с 5.7%, което се оказа далеч по-зле от очакваното понижение с 2.5% през месеца.

Поръчките от страни извън еврозоната са намалели с 9.9%, докато тези от страните от еврозоната - с 5.7%. Поръчките от компании в страната са се понижили едва с 2%.

Данните вчера и днес сочат сериозни проблеми пред немската икономика през предстоящото четвърто тримесечие. До голяма степен зад понижението се крие слабото търсене в еврозоната, както и влошените търговски отношения с Русия.