Значителна част от американското население смята, че Алън Грийнспан, който се оттегли от поста председател на Федералния резерв през 2006 г., все още е начело на централната банка на САЩ. Близо половината хора нямат никаква идея кой заема един от най-влиятелните постове в световната икономика в момента.

Това показват резултатите от проучване на Pew Research Center, проведено в периода 25-28 септември. В проучването са взели участие 1 002 американци.

На участниците в проучването са дадени четири имена за евентуален председател на Фед, като едва 24% от тях са успели да посочат правилно, че Джанет Йелън в момента ръководи централната банка на САЩ.

Положението е още по-лошо от това през октомври 2009 г., когато 33% са посочили правилно, че по това време начело на Фед е бил Бен Бернанке. По това време обаче Бернанке вече е бил на поста от три години и е имал ключова роля по време на финансовата криза. Джанет Йелън от друга страна е на поста едва от февруари.

Вероятността студентите да знаят кой ръководи централната банка е най-голяма като 45% от взелите в проучването участници са дали правилен отговор. Йелън е позната на 33% от хората на възраст 65 г. или повече. От друга страна, едва 14% от хората на възраст между 18 и 29 г. знаят, че тя е начело на Фед.

Общо 17% от участниците в проучването са посочили Алън Грийнспан като настоящия председател на Фед. Процентът нараства, в сравнение с пред пет години, когато 15% от участниците в проучването са смятали, че той е начело на централната банка.

Председателят на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс пък е посочен за председател на Фед от 5% от участвалите в проучването. Федералният съдия Соня Сотомайор дори го изпреварва с 6%.

Около 48% от участниците в проучването не са знаели кой ръководи централната банка на страната им или пък са отказали да отговорят на въпроса.