Едно от най-успелите и иновативни хора в света така и не успяват да завършат висшето си образование. Бил Гейтс и Марк Закърбърг, например, напускат Харвардския университет, преди да се дипломират.

Двамата прекратяват висшето си образование, за да създадат Microsoft и Facebook, респективно. Също като тях Стив Джобс, който вече не е между нас, напуска, преди да е завършил Reed College, за да започне да гради империята Apple.

Напускането на университета ли е пътят към величието?

Традиционното схващане ни казва, че трябва да се дипломираме, за да успеем в този свят. Тези мъже обаче успяват да направят милиарди, преследвайки мечтите си, вместо да следват стадото.

Не само това, но и създават компании, които променят напълно начина, по който живеем. Простичко казано, те оказва осезаемо и положително влияние върху света.

Може би това е причината, поради която милиардерът Питър Тийл насърчава млади хора да се откажат от висшето образование и да следват своята страст. Съвсем наскоро една жена, която също е напуснал университета, се присъедини към иновативните милиардери и тя е едва на 30 г.

Това е Елизабет Холмс

Когато през 2003 г. Елизабет Холмс е 19-годишна второкурсничка в Станфордския университет, тя решава да прекрати образованието си и да създаде собствена компания на име Theranos.

Тя смятала категорично, че парите за образованието й можело да бъдат използвани за една по-голяма и великодушна цел – революционизиране на здравеопазването.

Вижте още: Това са най-младите американски милиардери в класацията на Forbes

Когато споделя пред своя преподавател по химично инженерство Чанинг Робъртсън какво планира да прави, той изказва загриженост за евентуалните последствия от това, че Холмс няма да завърши образованието си.

Той я попитал защо иска да рискува всичко, за да преследва този план, а тя отговаря: Искам да създам изцяло нова технология, която има за цел да помага на човечеството на всякакви нива, независимо от географията, етноса, възрастта или пола.

Пламъкът в очите на Холмс убедил нейния преподавател, че ще успее и тя получила неговата благословия.

Холмс искала да създаде технология, която да улесни кръвните тестове. Тя мрази иглите и искала да направи кръвните тестове по-прости, по-евтини и по-достъпни за всички хора. В продължение на десетилетие, без да вдига много шум, тя работила по технология, която впоследствие превръща кръвния тест в безболезнено бодване по пръста.

Холмс създава хардуер и софтуер, които позволяват кръвните тестове да се правят чрез бодване на пръста на човек и съхраняването на кръвта в миниатюрно шишенце на име нанотейнер.

Някои хора се страхуват толкова много от игли и кръв, че биха предпочели да избегнат кръвните тестове, вместо да получат потенциално животоспасяваща медицинска информация. Статистиката показва, че близо половината от американците отказват, когато лекарите им ги помолят за кръвни изследвания.

Технологията на Холмс елиминира този страх, улеснява извършването на самия кръвен тест и увеличава вероятността повече хора да си правят необходимите изследвания.

Традиционните кръвни тестове обикновено включват разпределянето на кръвта в различни контейнери и изпращането им в различни лаборатории. Това понякога отнема седмици и създава доста възможности за грешка.

Вижте още: Милиардери, които не са завършили колеж

С единичното убождане на пръста създадената от Холмс технология може да осигури всевъзможна информация с изключителна ефикасност. Новите тестове могат да се правят в аптеката, без да се ходи на лекар или в кръвна лаборатория, а резултатите са готови само след около четири часа.

Нещо повече, същата капка кръв може да бъде използвана за многократни тестове с тази технология

Новият тест също така е много по-евтин от традиционните кръвни изследвания, което винаги е била една от целите на Холмс, когато създава Theranos.

Безболезнен е, по-точен, по-евтин и по-бърз. Простичко казано, тази технология е революционна и ще спасява животи.

Компанията на Холмс Theranos в момента се оценява на 9 млрд. долара. Тя притежава 50% от нея, а състоянието й възлиза на 4.5 млрд. долара, което я прави най-младата жена милиардер и третият най-млад милиардер в публикуваната наскоро от Forbes класация на 400-те най-богати американци.

Тя също така е най-младата жена милиардер, която не е наследила парите си.

Холмс обаче не създава компанията си, за да забогатее. Тя наистина е искала да промени света и твърди, че компанията й е успяла, ако е внесла промяна в живота на отделния човек. „Целта ни е да осигурим на хората достъп до едно от техните основни права да получават кръвни изследвания, когато имат нужда или когато искат да го направят. Ако можем да направим това, значи сме променили нещо."

Според нея достъпното и ефективно здравеопазване е човешко и гражданско право. Елизабет Холмс е доказателство, че величието се постига с чрез комбинирането на страст, иновации и желанието да подобриш живота на хората около себе си.