Състезатели от 34 страни са заявили участие на XXXI-вия Маратон на София, който ще стартира на 12 октомври, от 9.30 ч., пред стадион "Васил Левски".

Организатори на маратона са Столична община и Български олимпийски комитет в партньорство с Министерството на младежта и спорта и се провежда в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на спорта. За участие се очакват състезатели от Европа, Северна Америка, Африка и Азия.

В класическата дистанция 42.195 км ще се включат най-добрите български маратонци - Силвия Дънекова, Шабан Мустафа и Йоло Николов, които ще защитават своите титли в Държавния шампионат по Маратон на Българска федерация лека атлетика, както и елитните състезатели от Кения, Унгария, Мароко и Етиопия, част от които и победители в маратони в Европа (Зерифе Боку, Кюнде Забо, Росина Кибон, Едуин Кичумба, Денис Мусау, Стенли Таурус, Сила Старос и други) До момента, заявка за участие в маратонската дистанция са направили над 250 състезатели. Броят на регистрираните в останалите дистанции е съответно: 20 км - 396 състезатели, като в нея ще се включи и Мартин Чой, един от най-успешните български състезатели по мотоциклетизъм на писта; 8 км - 450 състезатели; 3 км (масово бягане) - над 1000 състезатели. Най-добрите в дистанциите - 8 км, 20 км и 42.195 км, ще си разпределят награден фонд от 40 хил. лв., под формата на парични и предметни награди. Състезателите ще преминат по трасе с емблематични за столицата културни, исторически и туристически обекти.

Часовете за стартовете в отделните дистанции са както следва:

9:40 ч. - старт на 3 км. - масово бягане

9:50 ч. - старт на 8 км

10:05 ч. - старт на 20 км

10:00 ч. - старт на класическата маратонска дистанция 42.195 км

Провеждането на маратона налагане затваряне на някои софийски улици от 10.00 до 16.00 е неделя. Вижте кои са те и какви ще бъдат промените в градския транспорт тук!