След като акциите претърпяха сериозна разпродажба в петък, основните индекси отбелязаха най-значимото седмично поражение от над две години насам.

Технологичният индекс Nasdaq Composite загуби 102 точки (2.3%), достигайки 4 276.24 и регистрирайки най-големия си спад от май 2012 г. Индексът проби ключово ниво на подкрепа и по този начин подсили опасенията от допълнителни нови загуби.

Dow Jones Industrial Average се раздели със 115 единици (0.7%) до 16 544.10, а отчетеният минус за цялата седмица бе 2.7%. Индексът се завърна на негативна територия за годината, пробивайки стабилната подкрепа.

Цените на вносните стоки паднаха с 0.5% през септември за трети пореден месец и дадоха ясен сигнал, че опасенията относно американската икономика все още остават нечути. Основната причина за резултатите през периода беше поевтиняването на петрола в световен мащаб.

„Негативните икономически данни най-накрая се разглеждат като негативни, а сигналите на централните банки се възприемат като признак на слабост, вместо като причина да бъдат подкрепени и вдигнати цените на акциите“, написа Джонатан Судария, дилър в Capital Spreads, в писмено обръщение в петък и по този начин подчерта срива на европейските фондови пазари.

Цените на фючърсите върху суровия петрол отбелязаха слабо повишение в петък, но записаните загуби за тази седмица бяха най-съществените от януари насам.

Европейските борсови индекси регистрираха в петък най-голямото понижение от две години, след като седмицата бе белязана от опасения, свързани с бъдещето на немската икономика и засилващата се слабост в еврозоната.

Голяма част от регионалните борсови индекси завършиха седмицата на червена територия. Проучванията на Lackluster за производствения сектор и слабите данни за експорта на Германия засилиха опасенията за рецесия на най-голямата икономика в Европа и предизвикаха сериозна разпродажба на фондовите пазари.

В същото време от Международния валутен фонд редуцираха направените прогнози за икономическото развитие на еврозоната от 1.1% до 0.8%.

Икономическите несгоди на еврозоната продължиха по-късно в петък, когато нова порция от данни показа, че френското промишлено производство не е отбелязало значителни промени през август. Резултатите показват, че производството е спаднало с 0.2% от юли, което е трети пореден негативен месец.

Индустриалното производство в Италия е регистрирало ръст през август, който е малко по-малък от очаквания.

EUR/USD

Ново понижение отбеляза единната валута спрямо долара в петък. Спадът на еврото продължава вече втори пореден ден и ако негативната тенденция се запази, двойката ще пробие подкрепата при 1.2583. Сесията стартира на ниво от 1.2690, като в началото посоката не бе ясно определена. Около 9 сутринта обаче мечите настроения взеха превес и направляваха валутите до самия край на търговията. Така най-ниска стойност бе отбелязана при 1.2605, а финалната линия бе пресечена 7 пипса по-нагоре.

Подкрепа: 1.2583; 1.2500;
Съпротива: 1.2791; 1.2866;

GBP/USD

Пореден спад записа паундът спрямо долара в петък. Британската валута продължава да губи позиции втора сесия подред, като негативната посока остава водеща в краткосрочен план. По този начин има вероятност нивата на първата подкрепа при 1.5950 да бъдат пробити. Стартът на търговията бе даден на цена от 1.6115, а понижението до финала бе в размер на 55 пипса. Дъно за деня бе достигнато при 1.6008.

Подкрепа: 1.5950; 1.5884;
Съпротива: 1.6225; 1.6250;

USD/CHF

Втора победна сесия регистрира доларът спрямо швейцарския франк в петък. Напредъкът на двойката бе в размер на 40 пипса. Въпреки очакванията за корекция на цената, ако двойката все пак продължи положителната тенденция, съпротивата при 0.9624 ще бъде застрашена. Сесията стартира на цена от 0.9542, а биковете направляваха валутите почти през цялото време. Най-високата стойност бе достиганата при 0.9592.

Подкрепа: 0.9468; 0.9359;
Съпротива: 0.9624; 0.9686;

USD/JPY

Неутрална сесия отбеляза доларът спрямо йената в петък. След спадът в четвъртък двойката не регистрира съществени изменения в цената, отваряйки търговията в петък на цена от 107.83 и финиширайки 10 пипса по-надолу. Разликата между най-високата и най-ниската стойност не беше съществена – 52 пипса. Перспективите за двойката остават негативни, а пробивът на подкрепата при 106.78 е твърде възможен.

Подкрепа: 106.78;106.02;
Съпротива: 109.89;

Отдел Международни финансови пазари
ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg
www.eurofinance.bg

* Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.