Севернокорейският ръководител Ким Чен Ун се появи публично за пръв път от 40 дни насам. Това бе по повод инспекция на новопостроен участък, съобщава официалната севернокорейска агенция КЦНА.

Това е първата публична поява на севернокорейския лидер от 3 септември, когато той присъства на концерт. Неговото отсъствие от честванията на 69-ата годишнина на управляващата Работническа партия предизвика много слухове и спекулации.

Според агенция КЦНА севернокорейският ръководител е направил обиколка за надзор на строежа "в нов жилищен комплекс, построен специално в столицата за учените, работещи по програмата за сателити на Северна Корея.

Оглеждайки фасадите на сградите, украсени с разноцветни плочки, Ким изрази дълбоското си удовлетворение, като каза, че ги намира за чудесни", пише агенцията. Тя не уточнява нито датата, нито мястото, на което е направено посещението. Обичайно обаче КЦНА съобщава за такъв тип събития ден след като са се случили, посочва БГНЕС.

Това не е първият случай, когато ръководител на Северна Корея не се явява публично в продължение на няколко седмици. Отсъствието на Ким Чен Ун обаче е доста фрапиращо, като се има предвид, че откакто дойде на власт, той е навсякъде и не пропуска никое събитие.

Този информационен вакуум веднага бе запълнен от най-различни хипотези - от здравословни проблеми до държавен преврат . Южнокорейското правителство обаче се позова на своите разузнавателни служби, за да заяви, че според информациите Ким Чен Ун здраво държи юздите на властта.