Основателят на Alibaba Джак Ма вече е с 2 млрд. долара по-беден в сравнение с миналия месец. Остават му само 23 млрд. долара.

Богатите основатели и акционерите на компании се възползваха от ръста на пазара до рекордни нива през септември, но свободното му падане през тази седмица намали състоянието на някои от тях с милиарди, показвайки колко уязвими са днешните богаташи на колебанията на пазара, пише CNBC.

Пенсионните фондове и обикновените инвеститори усещат много по-сериозно последствията от това и въпреки че няма причина да плачем за тези милиардери, вижте неколцина от най-големите губещи от срива на пазара въз основа на цените на отваряне от вчера.

Трябва да се отбележи също така, че притежаваните от тях активи са доста повече, а не само посочените в този случаи акции.

Харолд Хам: Главният изпълнителен директор Continental Resources се бори с жена си в съда относно евентуалната сума, която трябва да й изплати за развода им, но сривът на пазара се оказва също толкова вреден за него. Цената на акциите на Contintental е паднала с една трета, откакто достигна рекордна стойност през септември, вследствие на което делът на Хам в компанията вече струва с 3.5 млрд. долара по-малко, което намалява общото му състояние до около 16 млрд. долара.

Джак Ма: Състоянието на основателя на Alibaba Джак Ма скочи до над 25 млрд. долара след първичното публично предлагане на компанията през септември. От тогава стойността на дела му в компанията е намаляла с 2 млрд. долара. Той си остава най-богатия човек в Китай, но сега изглежда, че IPO-те на неговата компания е отбелязало еуфоричния връх на пазара за тази година.

Ник Уудман: Основателят на GoPro може да пробва да закачи една от неговите камери към състоянието си, защото то скача и пада повече от състезател по мотокрос. IPO-то на компанията го направи милиардер, а неговото състояние нарасна до над 4.8 млрд. долара, след като цената на акциите се утрои в месеците след това. В последните няколко седмици обаче акциите поевтиняха близо до 70 долара, намалявайки състоянието на Уудман до малко над 3 млрд. долара.

Рийд Хейстингс: Главният изпълнителен директор на Netflix е губил внезапно пари и друг път. Стойността на дела му в Netflix падна със 75% през 2011 г. до 217 млн. долара, когато цената на акциите се понижи. След обявените тази седмица разочароващи финансови резултати цената на акциите падна с близо една трета в сравнение с върха й от септември. Това означава, че Хейстингс вече не е милиардер (поне не на хартия), тъй като стойността на дела му в компанията се е стопила от 1.2 млрд. долара до около 800 млн. долара. Хейстингс, разбира се, продава редовно акции на компанията, така че със сигурност има спестени пари.

Карл Айкан също пострада от спада в цената на акциите на Netflix, губейки 200 млн. долара на хартия. За негов късмет той продаде сериозна част от дела си в Netflix миналата година.