С напредването на възрастта човек лесно може да изгуби връзка със стари приятели и трудно да създава нови. Дигиталната ера усложни още повече този процес, променяйки начина, по който приятелите си общуват.

След като телефонните разговори бяха заменени от текстови съобщения, а социалните медии заместиха необходимостта от пряко общуване, събиранията с приятели стават по-малко и не толкова чести, пише във Forbes Ейми Морин, психотерапевт и автор на книгата „13 неща, които умствено стабилните хора правят“.

Има все повече доказателства обаче, че истинските приятелства са много важни за личния и професионалния живот на човек. Дори и вече да е възрастен, приятелите могат да имат голямо влияние върху това как човек се чувства, мисли и как се държи.

Вижте пет причини, поради които да поддържате добри приятелства:

1. Приятелите със силна воля може да помогнат да засилите самоконтрола си. Ако изпитвате затруднения да устоявате на изкушенията, обграждането с хора, които притежават високо ниво на самодисциплина, може да е от полза. Проучване от 2013 г., публикувано в Psychological Science сочи, че когато на хората не им достига самоконтрол, те често търсят самодисциплинирани хора, за да калят волята си.

Тъй като самоконтролът е от основно значение за постигането на дългосрочните цели, сприятеляването с хора със силна воля може да е тайната към успеха. Независимо дали сте изкушени да пропуснете тренировката във фитнеса или пък обмисляте да похарчите повече пари, отколкото трябва този месец, приятел с високо ниво на самоконтрол може да ви мотивира да поддържате здравословни навици.

2. Ако човек има по-малко приятели, това увеличава вероятността да предприема финансови рискове. Когато на хората им липсват подходящи социални контакти, вероятността е по-голяма да предприемат големи рискове с парите, според проучване от юни 2013 г. Авторите на проучването са открили, че това важи най-вече за хора, които се чувстват самотни или отхвърлени.

Независимо дали човек преминава през период след скорошна раздяла, проблеми със семейството или провалено бизнес начинание, трябва да внимава за това как емоциите влияят на разходите му. Когато човек се чувства некомфортно, това може определено да увеличи шансовете да върши повече безразсъдни неща от обикновено, което пък може да не е много добре за финансовото му бъдеще.

3. Прекалено многото връзки в социалните медии могат да увеличат стреса. Когато става въпрос за социални медии, подходът “колкото повече, толкова по-щастлив“ може да не е добър. Според доклад на бизнес училището към Единбургския университет, колкото повече приятели има човек във Facebook, на толкова по-голям стрес е подложен.

Авторите на проучването са открили, че когато хората имат прекалено много познати в социалните медии, това ги кара да се притесняват дали няма да обидят другите.

Стресът се поражда от опитите на хората да представят онлайн версия на себе си, която ще бъде приемлива за всички техни познати в социалните медии. Преди да започнете да добавяте като приятел в социалните мрежи всеки, който можете, помнете, че според проучванията, ако човек има прекалено много “приятели” във Facebook, това може да предизвика безпокойство.

4. Близките приятели може да са тайната към дълголетието. Когато възрастните хора имат по-близки приятели, вероятността да живеят по-дълго е по-голяма, според проучване на австралийския Flinder’s University. След като проследили живота на 1 500 души в продължение на 10 години, авторите на проучването открили, че хората с по-голяма мрежа от приятели живеят с 22% повече от останалите.

Други проучвания, които изтъкват здравословните ползи от приятелството, показват, че хората, болни от рак, живеят по-дълго, ако участват в групи за подкрепа. Близките приятелства също така могат да помогнат за справяне с депресията и да засилят имунитета.

И докато човек може да се изкуши да си мисли, че на моменти приятелите създават повече проблеми, отколкото си заслужава, да имаш близки приятели може би е едно от най-добрите неща, които човек може да направи за здравето си.

5. Приятелите могат да влияят сериозно върху избора на човек. Проучване от 2014 г. показва, че приятелите често се сближават, като осигуряват един на друг морална подкрепа за устояването на дадено изкушение. Приятелите обаче често планират заедно как да се отдават на някои радости в живота.

Авторите на проучването са открили, че когато става въпрос за устояване на изкушения като яденето на шоколад, например, понякога е по-вероятно приятелите да се съюзят и да се отдадат заедно на изкушението.

Приятелите могат да изкарват най-доброто у вас, без да очакват да сте идеални. Те могат да ви напомнят да не приемате живота прекалено насериозно, както и да ви дават онази толкова необходима помощ, когато се чувствате обезкуражени.

Приятелите вероятно ще идват и ще си отиват в сезоните на вашия живот. Смяна на работата, преместване в нов град и раждането на деца са сред многото неща, които могат да променят приятелствата в живота ви. Нуждите на живота и кариерата понякога могат да изпращат приятели в дъното на списъка с вашите приоритети.

Може би е мъдро да преоцените ролята, която приятелите играят в живота ви. Ако прекарването на хубаво време с приятели не е сред приоритетите ви, може би има логика да насрочите виждане с тях по-скоро. В крайна сметка, приятелите влияят не само върху качеството на живота, но вероятно и върху неговата продължителност.