Много мъдри хора смятат, че гневът не е нищо повече от слабост. Той може да ви доведе до безсмислени и дори рискови решения.

Научно доказано е, че чувството на гняв може сериозно да навреди на психическото и физическото здраве, както и да разруши вашите социални, лични и професионални взаимоотношения.

Ето защо не бива да позволявате на гнява да оказва негативно влияние върху живота ви. Какво не бива да правите, когато сте ядосани?

1. Да изливате гнева си в социалните медии

За съжаление, много хора са склонни да използват социалните медии, за да излеят гнева си. Това не е мъдро решение. Съществува сериозен риск да си спечелите отрицателна репутация, а и да загубите приятели.

Опитайте се в профилите си в социалните мрежи да показвате вашите предимства, а не слабости.

2. Да взимате решения

Когато искате да вземете правилното решение, трябва да се съсредоточите върху ситуацията и да претеглите всички предимства и недостатъци. Нещо повече, желателно е да го направите, когато сте спокойни.

Ако вземете решение под натиска на гняв или други отрицателни чувства, е много възможно по-късно да съжалявате.

От голямо значение е да развиете умението да контролирате емоциите си, когато се занимавате със сериозни житейски въпроси.

3. Да си го изкарвате на другите

Може и да не сте забелязали, когато сте ядосани, най-вероятно си го изкарвате на другите. Контролирайте чувствата си, ако не искате да горите мостове и обиждате хората около вас.

Можете да използвате различни дихателни техники, които помагат за намаляване на стреса. Ако нищо не помага, просто се усамотете и се опитайте да се успокойте.

Вижте още: 14 навика на нещастните хора

4. Да шофирате

Когато сте ядосани, не сядайте зад волата. Изследванията показват, че гневните шофьори са по-невнимателни и агресивни на пътя.

Когато очите ви са пълни с гняв, може да пропуснат пешеходеца или да доведат до друга фатална грешка.

5. Да говорите

Нормално е да говорите за вашите проблеми, но това трябва да става пред доверени хора и не на висок глас. Иначе рискувате всички да клюкарстват за вас и вашия живот.

6. Да се връщате към лоши навици

Гневът не се гони с помоща на цигара или бутилка. Това само ще ви докара нови проблеми.

Намерете по-здравословни начини да се справите с него, като например физически упражнения. Те повишават нивото на хормона серотонин, а той намалява стреса.

7. Да се социализирате

Много е трудно да се насладите на компанията на хората около вас, когато сте изпълнен с гняв. Затова е по-добре да спазвате дистанция, докато се успокоите.

В противен случай можете да отчуждите приятелите си. Тези хора, които изпитват по-малко гняв и омраза, са по-успешни и социално популярни – заради искрената им усмивка и положителна енергия.