Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов очерта три възможни варианта пред България. От парламентарната трибуна той декларира, че е готов на всеки от тях, стига да се гарантира стабилността на държавата. Президентските избори не влизат в моите планове, категоричен бе Борисов.

"Времето и народът ни даде задача да потърсим не това, което ни разделя, а това, което би могло да ни обедини, за да свършим някаква работа. Не е и честно през няколко месеца да възлагаме на президента да прави служебно правителство. А партиите да се радваме на - кой по-голяма конфронтация може да наложи", заяви Борисов от парламентарната трибуна.

"Има три варианта, тъй като на практика след вчерашната ми среща с г-н Миков той публично каза, че и да получи мандат, ще го върне, дори чисто математическите сметки не дават възможност да се състави правителство, освен в първия мандат.

Хората ни поставиха на първо място, но така, че този мандат да бъде общ на целия този парламент. Аз истински се надявам, че лидерите на другите партии го разбират, както аз. Избори през зимата – въобще не коментирам кои партии са готови. Тези избори може да ни подредят дори в по-лоша конфигурация. Трябва да положим огромни усилия и воля всички", посочи още лидерът на ГЕРБ.

Борисов очерта три възможни варианта: "Аз съм готов да поема отговорност и да изпълня и трите варианта. Затова ще поканя всички лидери на партии да вземем общо решение кой вариант да изберем. Готов съм да нося пълната отговорност. Ясни ми е, че това може да е пагубно за партията, но по-пагубно ще бъде ако не направим правителство или отидем в януари и след това се мъчим да направим правителство. Това би било безотговорно."

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че след разговорите с партиите са намерили много повече допирни точки, отколкото проблемни, съобщава БНР. Той посочи Реформаторския блок и Патриотичния фронт:

"Такова правителство съм готов да го оглавя. То може да бъде с три подварианта за сроковете на правителството. Краткосрочен мандат за избори 2 в 1 с кметските избори. Това ще е нестабилно правителство. Втори вариант – двугодишен период, избори 2 в 1 с президентските. Трети вариант – не говорим за срок.

Тогава аз ви гарантирам, че няма да съм човекът, който ще извади ГЕРБ, за да отидем като кандидат в мое лице за президентски избори, т.е. при трети вариант – дългосрочен мандат, след 2.5 години няма да се кандидатирам за президент, за да паднат всички спекулации", категорично посочи той.

Според Борисов, ако политическите лидери участват в едно правителство като гарант, то ще е по-стабилно.

"Има и друг вариант – готов съм да приема предложението на реформаторите – да не съм премиер. Това ще е вариант, в който не знам дори и аз дали ще мога да контролирам министрите, които ще излъчим от ГЕРБ. Всичко зависи от нас. Готов съм на диалог в името на държавата. Готов съм на всеки вариант, стига да гарантира стабилност."