От проведените разговори за мен стана ясно, че единствената възможна формула е да се направи коалиция на малцинството между ГЕРБ и Реформаторския блок, заяви Бойко Борисов след лидерската среща в парламента.

Всички сме на мнение, че правителството трябва да бъде разписано в конституционния период от 4-годишен мандат, обяви лидерът на ГЕРБ, като обясни, че колегите му не приемат вариантите за избори две в едно.

„Реформаторският блок сега имат заседание, ще излязат със свое решение и ако са „за”, ще се направи коалиционно споразумение”, обясни Борисов, цитиран от bTV.

Борисов уточни, че правителството ще се ползва с плаващо мнозинство. „Ние ще приемем подкрепата на всички партии, в зависимост от темите. Аз поех ангажимент, ако съм премиер, всеки вторник дневният ред на МС да се представя на лидерска среща”, обяви Борисов.

„Всички лидери подчертаха, че предсрочни избори навръх зимата са фатални за държавата. Има жизнено важни решения, които не търпят отлагане”, посочи той.

Лидерът на ГЕРБ допълни, че от БСП остават в опозиция, но в режим на диалог. „До петък, ако Реформаторският блок вземе решение за коалиционно споразумение, с програма към него, поехме ангажимент да го изпратим на лидерите на политическите партии и да знаем по кои теми може да ползваме различното мнозинство”, каза още Бойко Борисов.

„Това, което казаха лидерите на всички партии, е, че волята на българските избиратели е да се даде възможност на дясноцентристките партии в лицето на ГЕРБ и РБ. Това е логиката, върху която стъпиха заключенията на всички участващи”, заяви от своя страна Меглена Кунева, която представляваше реформаторите.

По думите ѝ опитите на Борисов да осигури по-широка формална подкрепа са се натъкнали на взаимно изключващи се твърдения и това няма да доведе до стабилност за формираната подкрепа за правителство.

„Това обаче не изключва всички възможности. Има вътрешнопартийна дипломация и ясната програма, която бихме могли да предложим. Колкото по-реформаторска е тази програма, толкова повече ще имаме възможност да разчитаме на принципна подкрепа от тези политически сили, които искат доброто на страната”, каза съпредседателят на РБ.

Кунева подчерта, че за реформаторите остават много важни дългите реформи, които няма да завършват в други ден или след няколко месеца. „За нас такава е съдебната реформа, на публичните финанси, обществените поръчки, здравеопазването, образованието”, допълни тя.

„Ще гарантираме, че целите, с които Реформаторският блок участва в тази формация, няма да бъдат изместени. Имаме и кратки цели – КТБ, актуализацията на бюджета. Диалогът беше много конструктивен и благодаря на всички”, каза още Меглена Кунева.