Севернокорейският лидер Ким Чен Ун явно се опитва да изкорени цялото останало влияние на мъртвия си чичо, тъй като е екзекутирал около 10 високопоставени членове на Работническата партия по обвинения, вариращи от корупция до гледане на южнокорейски сапунени сериали, информира Bloomberg, позовавайки се на сътрудник на южнкорейски депутат.

Екзекуциите са поредния кръг от прочиствания на Ким, според Лим Дае Сун, секретар на депутата от управляващата в Южна Корея Лий Че Вуу, който е присъствал на брифинг на разузнаването в Сеул.

Ким екзекутира своя чичо Джан Сон Тек, който бе и негов заместник, през декември миналата година. Лий не е съобщил кога са извършени последните екзекуции или кои точно са екзекутираните.

Ким, който се появи с бастун след 6-месечно отсъствие, е претърпял операция за премахване на киста на десния глезен през септември или октомври, сподели Лим. Операцията е била извършена от чуждестранен лекар, поканен в Северна Корея.

Ким, който се смята, че е на около 30 г., упражнява контрол над 1.2-милионната армия на Северна Корея и програмата за ядрени оръжия, след като пое управлението на държавата след смъртта на своя баща Ким Чен Ир през декември 2011 г.