Каква пица ядат в различните краища на света?
Пицата е една от най-популярните и обичани храни. Приготвят я в целия свят, като разбира се, тя не е еднаква навсякъде.
Вижте как изглежда пицата в различни краища на света – от родината й Италия до Ню Йорк.
Неапол, Италия – Пица Неаполитана
Това е може би класическата пица. Тя е тънка, с домати отгоре, моцарела, и няколко листа босилек.
Рим, Италия – Пица Бианка
Бялата пица е много популярна в Рим. По нея няма две от традиционните съставки на една класическа пица – доматен сос и кашкавал. Полята е обилно със зехтин и сол. Често я продават на грамаж, а не на парче.
Ню Йорк, САЩ
Пицата в Ню Йорк напомня на тази в Неапол.
Първата пицария в САЩ е Lombardi’s, която отваря врати на Спринг Стрийт в Ню Йорк през 1905 година. Веднага се появяват други пицарии бързо стават популярни.
Чикаго, Илиноис – дебела пица
Тя се пече в тава и е доста дебела – в краищата може да достигне до 7 см.
Върху нея обикновено има месо, кашкавали доматен сос.
Сицилия, Италия – Сицилиана
Сицилианците обичат да правят квадратна пица напук на целия свят, където тя е кръгла.
Отгоре слагат доматен сос, кашкавал, зехтин. Американската пица Сицилиана е с доста по-дебела плънка, с много кашкавал и сос.
Турция – Лахмакун
В Турция се прави нещо подобно на пица, наречено Лахмакун. Има известни дебати относно това дали е турско или арменско изобретение.
Думата Лахмакун се превежда като „месо и тесто“. Други съставки, които се слагат в нея са лук, подправки и домати.
Грузия – Качапури
Това е традиционно грузинско ястие. Прилича на нещо средно между пица Калцоне и сандвич с яйце.
Тестото се пълни с кашкавал, а отгоре се слага яйце и масло.
Има различни варианти за приготвянето на това ястие, но интересно е, че в нито един от тях няма доматен сос.
Япония – Окономяки
В различните райони рецептата е различна, но в общи линии тя включва зеле, лук, свинско месо, юфка и морски дарове.
Отгоре може да има яйце или сос.
Франция – Тарт Фламбе
Във Франция слагат сирена и бекон. Добавят малко лук, а има и сладък вариант с ябълки, канела и ликьор.
Испания – Кока
Популярна е най-вече в Каталуния.
Може да бъде сладка или пикантна. Може да бъде с топинг или с вътрешна плънка.
Съставките варират, като могат да бъдат яйца, зеленчуци, плодове, месо и сирене.
Ливан – Манакиш
Обикновено се прави за закуска. Върху тестото има топинг „заатар“, който съдържа сусам, мащерка, смрадлика, както и месо и сирене.
Унгария – Лангос
Унгарската версия е доста нездравословна – тестото се пържи, върху него се слага сметана, месо или масло с чесън. В Унгария, както и в Чехия и Словакия, това е честа закуска, продавана на улицата.