Когато не получим позицията, за която кандидатстваме, има ред причини, с които да си го обясним. Понякога обвиняваме самия интервюиращ – защото не е разбрал колко сме подходящи за работата, а друг път обвиняваме абсолютно всички, защото, например, дори не са ни се обадили след проведеното интервю.

Приемете случващото се.

Тъжният факт е, че най-вероятната причина, поради която не сте получили работата, не е свързана с другите хора, а с вас самите. Представяме ви 8 причини, които са в основата на провалената кандидатура.

1. Не сте достатъчно квалифицирани.
Хайде, признайте си го. Знаели сте, че при кандидатстването за позицията не сте притежавали всички умения и изисквания за нея. Въпреки това сте решили да пробвате и сте кандидатствали.

Е, интервюиращият е забелязал минусите ви. Това е причината, поради която е отхвърлил кандидатурата ви. Следващият път отделете време и кандидаствайте за позиции, за които уменията ви съответстват напълно. Тогава шансът ви да успеете е много по-голям.

2. Били сте мекушави по време на интервюто.
Вероятно не сте човек, който се хвали с постиженията си. По време на интервю за работа трябва да се продадете.

В крайна сметка, ако не изложите на масата предишните си успехи, няма как интервюиращият да узнае за тях. Важно е да се научите да говорите уверено за кариерните си победи, без да звучите излишно самохвалски.

3. Прехвалили сте се.
Колкото лошо е да се подценявате, толкова лошо е и да се надценявате. Изявление като „Компанията щеше да фалира, ако не бяха моите усилия” може да ви струва позицията.

Дори и да сте спасили компанията, в която сте работили, опитайте се да разкриете приноса си по по-фин и изискан начин.

4. Били сте там телом, но не и духом.
Да речем, че преди интервюто нещо ви е разсеяло. Например, скарване с приятелката. Когато сте разсеяни и сякаш умът ви блуждае някъде другаде, интервюиращият го усеща.

Той не само следи какво казвате, но и чете езика на тялото ви. Ако изглеждате неподготвени – още по-лошо. Ако изглеждате сякаш ви е скучно – определено не сте заинтригувани да получите работата!

Вижте още: 7 психологически трика за успех на интервю за работа

5. Не сте използвали контактите си.
Ако искате да получите дадена позиция и знаете, че там работи ваш познат, използвайте този факт. Осведомете човека, който ви интервюира. Споменаването на имена, на които бъдещият ви шеф има вяра и познава качествата им, може да от голяма полза.

6. Нахвърлили сте се върху предишния си шеф.
Всички ние сме имали поне един такъв. Шефът, който е превърнал живота ни в кошмар. Колкото и да го презирате, никога не трябва да говорите лошо за него по време на интервю.

За новаци ще дообясним – това е лош етикет, възможно е потенциалният ви шеф да го познава. Колкото и да е привлекателно да насолите шефа си, по-добре не казвайте нищо негативно за него. Както и за колегите си.

7. Препоръките ви са слаби.
Взимането на препоръка от предишни работодатели и колеги е като игра на шах. Едновременно е добре, че те са съгласили да дадат мнението си за вас писмено, за да удостоверят професионалните ви качества.

Трябва да сте уверени обаче, че когато потенциалният ви шеф ги потърси по телефона, те ще потвърдят думите си. Съвет – избирайте добре хората, които ви препоръчват!

8. Сбъркали сте.
Трябва да сте наясно, че успешното кандидатстване за работата свършва, когато получите работата и подпишете договора. Преди това всичко е несигурно. Бъдете внимателни, помнете добре имената на хората, с които се срещате и говорите, не оповестявайте на всички, че са ви казали, че ще бъдете наети. Дръжте се на ниво!

Ако имате наблюдения, че кандидатствате за работа и след поредното интервю все пак не получавате позицията, отделете време да анализирате случващото се. Какво правите и какво можете да коригирате в кандидатурата си. Така, следващият път, когато отидете на интервю, ще получите работата.