Кастелфолит де ла Рока е едно от най-живописните градчета в автономната област Каталуния в Испания.

Селото се намира на тясна ивица базалтова скала, а на сантиметри от вратите на къщите започва 50 м дълбока пропаст.

Тази малка градска зона граничи с вливането на две реки, между които се издигат скалите на града.

С площ от по-малко от един кв. км, Кастелфолит де ла Рока е едно от най-малките градчета в Испания. Гледката на църквата и къщите, кацнали на ръба на пропастта, е един от най-сниманите и най-популярни образи на този регион.

Базалтовата скала, на която се намира градът, е формирана в резултат на ерозионното действие на реките върху останки от вулканични изригвания, които са се случили преди хиляди години.

Лавата, след като се втвърди, се превръща в базалт - твърда скала, която застива в различни форми, в зависимост от процеса на охлаждане, свиване и разделяне.

Скалата е резултат от два потока лава; първият се излива преди 217 000 години. Вторият е по-скорошна формация на 192 хиляди години.

Вижте още: Увиснали във въздуха: 12 невероятни къщи

Корените на Кастелфолит де ла Рока се крият още в Средновековието. Стратегическото местоположение на града и неговата естествена изгодна позиция за отбрана са високи оценени през вековете.

Градчето днес изобилства от площади и тъмни, тесни улички. Къщите са предимно от вулканична скала.

В края на скалата се намира Josep Pla - площад, който разкрива грандиозна панорама. От едната страна на скалата пък стои старата църква на Сан Салвадор, който датира от 13 век.