Картина на Винсент Ван Гог "Натюрморт. Ваза с маргаритки и макове" бе продадена на търг на аукционната къща Sotheby's в Ню Йорк, посветена на импресионизма и модерното изкуство, за 61.8 милиона долара във вторник. Първоначалната оценка на експертите беше 30-50 милиона долара.

Ван Гог е работил върху "Ваза с маргаритки и макове" през юни 1890 г. в разположеното недалеч от Париж градче Овер сюр Оаз, в къщата на приятеля си д-р Пол Гаше, който по това време се грижи за здравето на художника.

"Тази картина е създадена само няколко седмици преди трагичната смърт на Ван Гог и предава сложното емоционалното състояние, в което той се е намирал по това време", каза при представянето на картина ръководител на отдела за импресионизъм и и модернизъм на Sotheby's Саймън Шоу.

Смята се, че художникът, който е имал сериозни финансови затруднения, е дал на платното на Гаше, вместо да му заплати за медицинските услуги. В средата на 20-те години на миналия век "Ваза с маргаритки и макове" е една от първите творби на Ван Гог, попаднали в Съединените щати.

Впоследствие картината се оказва в художествена галерия Albright–Knox в Бъфало, щата Ню Йорк. През последните 20 години, както се посочва в сайта на Sotheby's, се е намирала в частна европейска колекция.

Най-скъпата картина на Ван Гог в момента е "Портрет на д-р Гаше" (1890). Тя е продадена през май 1990 г. на търг на аукционната къща Christie's за 82.5 милиона долара. През следващите 15 години тя е на първо място в класацията на най-скъпите картини, продавани някога на търг.

Вниманието на участниците в търга привлече и скулптура на Алберто Джакомети, създадена през 1950-1952 година. Тя намери купувач за 101 млн. долара.

За 70.7 млн. долара бе продадена скулптура "Глава" от Амадео Модилиани, като счупи предишния рекорд за произведение на този италиански художник и скулптор от 69 милиона долара.