Каталуния днес провежда неформално допитване за бъдещето си. Властите в испанската област подчертаха, че гласуването се провежда от доброволци. Вотът беше отменен на два пъти от конституционния съд на Испания. Регионалното правителство на Каталуния настоя, че гражданите имат право да изразят мнение за бъдещето си.

Лидерът му Артур Мас заяви: Ако не можем да гласуваме нормално, испанските граждани също трябва да се притесняват за качеството на демокрацията.

От партиите, подкрепящи независимостта, също бяха категорично за гласуването и призоваха за масово участие: Испанската държава превърна нашата кауза за независимост на Каталуния в синоним на демокрацията.

От регионалните институции, които организират гласуването, подчертаха, е все пак то не е официално: Регионалното правителство отговаря за целия процес до края. Но конкретната работа се извършва от доброволци. Тази инициатива вече има своя собствена динамика. И можем да говорим за много сложно разпределение на отговорностите.

Управляващата Народна партия и главната опозиция - социалистите - са единни срещу гласуването и в обвиненията към Артур Мас: Мас иска да продължи да лъже гласоподавателите, които са за независимост, за да се откаже в последния момент.

Референдумът беше поискан още в началото на годината от властите в Барселона, но централната власт в Мадрид използва всички законови мерки, за да спре гласуването, пише БНР.