Албанският премиер Еди Рама ще направи днес историческа визита в Сърбия – първата за албански министър-председател от почти 70 години насам.

Според информация на пресслужбата на сръбския министър-председател Александър Вучич, програмата на визитата предвижда среща на двамата правителствени ръководители, пленарно заседание на делегациите на Сърбия и Албания, подписване на двустранни споразумения и съвместна пресконференция.

За темите на преговорите и съдържанието на документите не се споменава нищо, посочва БГНЕС.

Програмата за визитата на албанския премиер бе публикувана в неделя вечерта. Миналата събота, само два дни преди посещението, Вучич отговори на журналистически въпрос, че не още не знае каква е програмата.

"В Белград вчера (в петък) бяха трима премиери, още не съм успял да се захвана с това посещение", каза той, като добави, че ще направи това в неделя.

Визитата на Рама бе планирана за 22 октомври, но бе отложена заради изостряне на отношенията между двете страни след станалия на 14 октомври инцидент. Тогава, по време на футболния мач между отборите Сърбия и Албания, албански запалянковци, сред които братът на албанския премиер, пуснаха над стадиона дрон с прикрепено знаме на т.нар. "Велика Албания".

Играч на сръбския национален отбор успя да свали знамето, прелитащо над главите на футболистите и веднага върху него се нахвърлиха двама албански футболисти.

След това започна масов бой между играчи, хора от треньорски щабове и успели да влязат на терена запалянковци. Така мачът бе отменен.

Идеята за "Велика Албания" предполага присъединяване към съвременното държавно образувание на южните региони от Сърбия (Прешевската долина), Косово, северозападните райони на Македония и югозападната част от Черна гора. За своя земя идеолозите на албанския национализъм смятат и северните райони на Гърция, въпреки че там, за разлика от изброените места, почти няма албанско население, припомня ТАСС.

Албания, която е част от Османската империя, придобива независимост едва през 1912 година. Исторически сложните отношения на граничещите една с друга Сърбия и Албания се усложниха още повече след кръвопролитния конфликт между сърбите и косовските албанци и едностранното обявяване на независимост на Косово от Сърбия на 17 февруари 2008 година, което активно бе подкрепено от Албания и редица страни от Запада.