19 декември тази година ще бъде най-скъпият ден за пътуване за коледните празници. Не е изненада, че най-евтино се пътува на Бъдни вечер и на Коледа, показва класацията на сайта Travelocity.

Най-скъп ще бъде петъкът преди Коледа, а именно 19 декември. Средната цена за самолетен билет за този ден надвишава цената за 24 декември с около 150 долара.

"Ако пътниците могат да направят компромис с пътуването за празниците, могат да спестят 10, 20 дори 40% от цената на билета, в сравнение с натоварените дни за пътуване", казва Кортни Скот, която е един от редакторите на сайта за пътувания.

"Например ако се тръгне рано на Коледа, може да се спестят пари, които да бъдат използвани за купуване на подаръци. Хората пак ще пристигнат при близките си и ще имат много време за празнуване", добавя тя, цитирана от БГНЕС.

Въпреки правилото, че самолетните билети трябва да се запазят възможно най-рано, експертите посочват, че обикновено две седмици преди Коледа се отваря прозорец с ниски цени. Тази година пътниците трябва да направят своята резервация преди 12 ноември, тъй като след това се очаква покачване на цените.

Пътниците, склонни на компромиси или рискове, могат да планират ваканцията си една седмица преди Коледа, когато международните полети са значително по-евтини.