Петролът тип брент се понижи под психологическата граница от 80 долара за барел за пръв път от септември 2010 г. днес. Очакванията за забавяне в ръста на Китай, съчетани с липса на решение от страна на ОПЕК за увеличаване на производството, инициираха поредното дъно за черното злато.

Продължаващото поскъпване на долара спрямо останалите основни валути е друга съществена предпоставка за слабото представяне на петрола.

Днес петролът тип брент се понижи с близо един долар до нива от 79.80 долара за барел, като моментно суровината отбеляза най-ниска стойност от 79.50 долара за барел.

Промишленото производство в Китай се е понижило до 13-годишен минимум, което сериозно разтревожи инвеститорите за състоянието на най-бързоразвиващата се основна световна икономика. Анализаторите очакват най-слаб ръст на китайската икономика от 24 години насам през тази година.

Лошите очаквания за Китай не доведоха до понижение на фючърсите на щатските индекси, които сочат отваряне при нови исторически рекорди.

Европейските индекси също регистрираха повишения, като индексът, следящ представянето на 600-те най-големи европейски компании, се повиши с 0.4%.

В условията на поевтиняване на петрола, златото съумя да намери стабилност и се търгува при нива от 1 162 долара за унция.

ОПЕК обяви очакванията си за понижение в потреблението на суровината с около един милион барела на ден през следващата година. Бумът в шеистовия добив на петрол в САЩ до голяма степен е в основата на тези очаквания.