Акциите на развиващите се пазари регистрираха първия си спад от пет дни насам, на фона на поевтиняването на йената до най-ниската й стойност от близо седем години.

Книжата на Hyundai Motor Co. се понижиха до четириседмичен минимум, поевтинявайки с 5.6%, вследствие на по-евтината йена, която понижава конкурентността на южнокорейския производител на автомобили.

Индексът MSCI Emerging Markets загуби 0.4% от стойността си до ниво от 1 011.94 пункта.

Индексът, следящ активността в сектора на услугите в Китай, се понижи до деветмесечен минимум през октомври, сигнализирайки по-широко от очакванията забавяне на икономиката на страната.

„Поевтиняването на йената най-вероятно ще се отрази неблагоприятно на южнокорейските износители“, коментира Дафне Рот, анализатор в ABN Amro Private Banking, цитиран от Bloomberg.

Индексът на южнокорейския фондов пазар се повиши с 0.9% през тази година и се търгува при съотношение цена-прогнозирана печалба от 11. За сравнение, показателят MSCI World Index нарасна с 2.7% през тази година - до съотношение 15 пъти прогнозираната печалба.

Акциите на подразделението на компанията Kia Motors поевтиняха до най-ниските си нива от януари 2013 година насам.

Индийският основен индекс S&P BSE Sensex също се понижи от историческия си връх на затваряне в края на октомври. Показателят загуби 0.2% от стойността си днес.

Фючърсите на петрола поевтиняха за трети пореден ден, което бе най-дългата им губеща серия от две седмици насам. Лошите данни от Китай до голяма степен съдействаха за спада.

Щатският суров петрол се търгува с 0.5 долара надолу при 80.06 долара за барел с доставка през декември. Контрактът е загубил цели 12% през изминалия месец, което е най-много от май 2012 година насам.

Фючърсите на петрола тип брент поевтиняха с 37 цента, или 0.4%, до 85.49 долара за барел. През октомври суровината поевтиня с 9.3%.

Златото се търгува без съществена промяна в нивата си при 1 170 долара за унция с незабавна доставка.