Последните месеци бяха изключително добри за бичи настроените към долара инвеститори. Щатската валута достигна седеммесечен връх спрямо японската йена, както и близо годишен максимум спрямо еврото.

Дали обаче най-доброто за долара вече не е история? Отговорът е не, според анализатори от Capital Economics.

„Доларът в момента е най-силен спрямо останалите основни валути от близо година. Но ние се съмняваме, че ралито при зелените пари е приключило предвид на перспективите пред политиката на Фед и останалите централни банки по света“, коментират от Capital Economics, цитирани от CNBC.

“До края на следващата година очакваме щатската валута да е поскъпнала до нива от 1.25 спрямо еврото и 1.60 спрямо паунда, както и до 120 срямо йената“, добавят още от финансовата институция.

Зелените пари се търгуват при нива от 1.3150 спрямо еврото и 1.6460 спрямо паунда. Спрямо йената доларът се разменя при нива от 105 йени.

Доларовият индекс е нараснал с над 4% от началото на юли, като е близо до най-високото си ниво от година насам.

Инвеститорите очакват Фед да прибегне към рестриктивна парична политика, докато в същото време ЕЦБ се очаква да добавя към монетарните си стимули.

Мнение за по-нататъшно повишение на долара изразяват анализатори и от други инстутиции.

„Нашите очаквания са, че доларът ще продължи да се повишава“, според Рей Атрил, ръководител на звеното за валутна търговия на National Australia Bank.

Ако Фед използва малко по-агресивен тон на следващото си заседание, инвеститорите могат да започнат да се подготвят за повишение на лихвите в САЩ през второто тримесечие на следващата година, допълва още Атрил.

Според Шон Калоу от Standard Chartered доларът ще се повишава до края на годината, но няма да се представя толкова добре спрямо някои основни азиатски валути.

„Нашата прогноза е за ниво на долара при 1.27 долара спрямо еврото и 106 спрямо йената“ коментира Калоу.