Много голяма част от хората ползват потребителски кредит от една или друга банка, също така голяма част от тях имат повече от един кредит.

Това може да не са само потребителски кредити от банки, но и други кредитни продукти както от банкови, така и от небанкови финансови институции – кредитни карти, овърдрафти, стокови кредити, лизинги и други.

Много често тези кредити са отпускани преди определено време, много често при доста различни условия и като цени, и като начин на обслужването им. Това е повод да се замислим дали възможността да увеличим разполагаеми си доходи не зависи от самите нас.

Също така, дали зависи от нас да улесним обслужването на задълженията си. Отговорът и на двата въпроса е „да”.

Какво трябва да направим в този случай? Първо, трябва да прегледаме ползваните от нас кредитни продукти, уточнявайки колко точно плащаме на месец като вноска по всеки един от тях.

Вижте още: До 50 хил. лв. потребителски кредит без поръчител

Да направим калкулация колко общо на месец е разходът ни за обслужване на тези задължения. Да преценим дали искаме да изтеглим и допълнителна сума над тази, която ще отиде за рефинансиране и която ни е необходима в момента.

След това да проучим възможността за рефинансиране на тези задължения и обединението в един и да се насочим към някоя от финансовите институции, която предлага такъв продукт. Няколко съвета при избор на офертата:

Първо, обърнете внимание каква е максималната сума, която можете да изтеглите, защото при някои от офертите за обединение на задълженията тя е по-малка, в сравнение със стандартен потребителски кредит.

Второ, също така обърнете внимание и на срока на кредита, той също може да е по-кратък, например до 5 или до 7 години. От срока на кредита зависи каква може да бъде бъдещата ви месечна вноска.

Трето, проучете дали има допълнителни такси за разглеждане на искането ви, защото някои от тях се събират преди отпускането на кредита, независимо дали ще имате одобрение или не. Обърнете внимание и дали за по-голяма сума няма да ви изискат допълнително обезпечение – например, поръчителство или ипотека на недвижим имот.

Когато получите офертата за нов кредит, ще видите дали можете така да оптимизирате разходите си за обслужване, че да имате възможност сами да увеличите месечен си бюджет в частта свободни средства. Трябва да изберете срока и размера на кредита (т.е. дали искате да изтеглите допълнителна сума) и така да изберете месечната си вноска.

Самата процедура за рефинансиране е доста улеснена и бърза, така че още преди настъпването на коледните и новогодишните празници ще можете да имате допълнителни средства за подаръци, подготовка и посрещане на гости.

Сосиете Женерал Експресбанк предлага на клиентите си потребителски кредит „Компакт” - за обединение на задълженията. Кредитът не се различава от стандартен потребителски кредит като максимален срок (до 10 години) и сума (до 50 000 лева), може да бъде отпуснат в лева и в евро.

Кредитът е без такса за разглеждане на искането, събира се само такса за одобрение, след като кредитът е вече одобрен и отпуснат.

В момента банката предлага промоционални условия по кредит Компакт с преференциални лихвени нива, валидни до 19 декември 2014 г.

Кредитът не изисква допълнително обезпечение, ако отговаряте на изисквания и избирате стандартните параметри на финансирането. Все пак, ако сумата на необходимия ви кредит е по-голяма от 50 000 лева или равностойността в евро, бихте могли да кандидатствате за ипотечен кредит.