Европейските индекси последваха азиатските в понижението им, като фючърсите на щатските индекси също отстъпиха след достигнатите им вчера нови рекорди.

Индексът, следящ представянето на най-големите европейски компании - Stoxx Europe 600, загуби 0.3% от стойността си, докато фючърсите на Standard & Poor’s 500 се понижиха с 0.2%.

Показателят, следящ представянето в Азия - MSCI Asia Pacific Index, се понижи с 0.5%, продължавайки спада си за трети пореден ден. Намаленото използване на връзката между борсите в Хонконг и Шанхай дове до понижение в оптимиза сред инвеститорите.

Японският Nikkei 225 загуби 0.3% от стойността си, докато широкият Topix се повиши с 0.1%.

Акциите на суровинодобиващите компании поведоха спада, като книжата на Rio Tinto загубиха 2.2% от стойността си, след като желязната руда поевтиня с 4.4% вчера на стоковите пазари, до най-ниските си нива от юни 2009 година насам.

Фючърсите на щатския суров петрол поевтиняха до 74.02 долара за берал с доставка през януари днес, след като вчера загубиха 1.4% от стойността си.

Брентът се търгува без съществено изменение, след като вчера се понижи с 1.1% до 78.50 долара за барел с доставка през декември.

Все повече стават спекулациите, че ОПЕК ще намали производството си на срещата, която ще се проведе през следващата седмица. Въпреки това обаче, нарасналото предлагане в условията на забавяне на темповете на търсене на суровината не позволяват на петрола да поскъпне.

Увеличава се и броят на специалистите, които прогнозират, че ценната суровина може да продължи да поевтинява и да видим нива от 50 долара за барел през следващата година.

Златото се повиши, като се търгува при нива от близо 1 200 долара за унция с незабавна доставка. Среброто се разменя при нива от 16.20 долара за унция.