Понякога се случва в живота да не сме доволни от работата си, но поради някакви причини да не напускаме. Някои от нас напускат работното място още щом почувстват дискомфорт.

Това не е категорично лошо, но други тръгват по съвсем различен път. Ще ви изложим три ползи от това да останете на сегашното си работно място.

Полза №1: Повече гъвкавост

Има ситуации, в които се нуждаем от малко повече гъвкавост. Когато си позволите да разкриете малко повече подробности за себе си пред работодателя и какъв е начинът ви на живот, имате по-големи шансове да получите разбиране и повече гъвкавост в работата.

Малки неща, като 15-минутно закъснение заради някакъв инцидент или пък един почивен ден заради боледуване на детето – ще са напълно разбираеми и приемливи, тъй като работодателят ви ще знае, че вие работите добре и качествено.

Вероятно сте чели препоръката, че е добре да прекараме поне година на новото си работно място. Дванадесет месеца може да ви се струват дълъг период, но той е препоръчителен, ако искате да привикнете към начина и темпото на работа, която позицията изисква.

Вижте още: В тази компания уволняват, ако стоите по-дълго в тоалетната

Трябва да имате предвид, че има професии, за които дори и 5-6 години не са достатъчни, за да научите всичко.

Полза №3: Повече пари

Има работни позиции, при които повишението се натрупва автоматично за прослужен стаж. При други се налага да искате повишението си сами. От финансова гледна точка, работодалеят е по-склонен да работи със хора, които са несменяеми.

От вас самите зависи да се превърнете в ценност за работодателя си. Като всеотдаен служител можете лесно да постигнете висок успех и много постижения за просперирането на компанията.

Полза №3: Ще имате активи за бъдещи работни позиции

Не ви препоръчваме да започнете работа и никога да не я напуснете. Всъщност, смятаме, че много хора получават ценен опит, като сменят професионалното си поприще. В такива случаи най-доброто решение може да е да напуснете веднага.

В същото време, когато поддържате списъка с компаниите, в които сте работили, кратък, показвате на бъдещия си работодател, че проявявате отдаденост в работата си. Не сте човек, който скача от позиция на позиция, когато възникнат трудности.

Едновременно с това – дългогодишната работа на едно място е свързана с постигането на редица успехи, които в една препоръка ще ви бъдат от полза.

Всяка една работа може да ви научи на много неща. Работата в магазинче за пица на парче може да развие уменията ви да работите върху много задачи едновременно, а също така и да се справяте с касов апарат. Можете да доразвиете последното умение като касиер.

Постъпването като помощник в аптека може да ви даде вдъхновение за професионално развитие – да станете аптекар, като съответно получите нужното образование. Прегърнете всяка възможност и й дайте време да ви разкрие нови хоризонти.