Когато става въпрос за това да започнете да търсите нова работа, няма по-подходящо време от „сега“, с изключение може би на случаите, когато настоящето е свързано с голяма лична или професионална промяна, която вече е започнала, с голям служебен проект или по време лятната отпуска.

Специалистите по човешки ресурси биха ви обяснили, че наистина няма „правилно“ и „грешно“ време да започнете и търсещите работа винаги следва да се оглеждат за нещо подходящо. „Звездите никога няма да се подредят в пълно съответствие с вашето търсене на работа и ако чакате от тях да направят това, неедна чудесна възможност може да бъде пропусната“, казва Анди Тийч, автор на „From Graduation to Corporation“. Но експертите също така смятат, че определени периоди са по-подходящи за търсене от други. С уговорката, че най-доброто време да си търсите нова работа, винаги е това, в което вие лично се чувствате най-подготвени за тази стъпка, нека видим тези периоди:

След като сте направили свое проучване на пазара .

Дори и в най-големите икономики, няма голям смисъл да търсите нова работа или кариера, ако не сте направили проучване. Трябва да сте подготвен, което означава да знаете къде да търсите работа, да имате напълно завършен профил в LinkedIn, да сте предвидили отговорите си на стандартните въпроси за интервю, да знаете какво точно включва работата и да сте проучили възможно най-много фирми.

Вижте още: Защо да не напускате старата си работа?

Когато фирмата или секторът, който ви интересува, е в добро състояние.

За да си намерите нова работа, секторът, към който сте се насочили, следва да е в добро състояние и да наема хора. Ако в своето проучване установите, че мечтаният работодател е замразил назначенията, може само да си загубите времето в преследване на работа там. Уверете се в добрите перспективи на сектора, към който сте се насочили, за един по-дългосрочен период. Ако се задава криза, най-вероятно последните назначени ще бъдат първите уволнени и вие просто няма да имате времето да се докажете.

Когато всъщност не се нуждаете от нова работа

Може би най-доброто време да започнете да се оглеждате за нова работа е, когато нямате нужда от нея. Липсата на натиск в настоящата ви работа е добре за вас, тъй като нямате причини да бързате да си намерите нова. Можете да помислите и, ако решите, че чудесната възможност е дошла при вас, да смените работата си. Ако не- можете да изчакате по-добра възможност. Когато не се нуждаете от нова работа, всъщност вие държите контрола над ситуацията.

Вижте още: Четири добри причини да напуснете работата си

Преди да сте намразили настоящата си работа.

Някои хора чакат, докато намразят настоящата си работа, преди да започнат да търсят нова. Проблемът е, че тогава вие сте стресирани и нещастни, а това личи на интервютата на работа. На второ място желанието да напуснете може да затъмни преценката ви какво ще получите в замяна. Най-добре да започнете да търсите, ако виждате задаващите се проблеми на сегашната си работа, но преди да станете толкова нещастни, че просто да искате да се махнете от там.

След като сте завършили голям проект

Ако сте в процес на разработване на голям проект, но фокусът ви е раздвоен между настоящата и потенциално новата ви работа, може би е по-добре да изчакате завършване на проекта. Вашето напускане би могло да изгори важен мост в кариерата ви.

Вижте още:Как сами си отрязваме шансовете на интервюта?

След Нова година

Понякога след Нова година психологическият подем, който изпитваме от завършека и началото на нещо ново, се отразява положително на нашето търсене на работа. Освен това вероятността мениджърите да са по-фокусирани върху наемането на нови хора е по-голяма след празниците, отколкото преди настъпването им. Нова година, нова работа, нова гледна точка за живота!

След дълга отпуска

Ако пред вас се задава дълга отпуска, която вече сте планирали, може би най-добре да започнете търсенето след като се върнете от нея. Нали не искате да се окажете в ситуация, в която ви канят на интервю или ви предложат работа и вие трябва да обяснявате, че ще отсъствате седмица – две.

Вижте още: Съкратени сте. А сега накъде?

След голяма промяна в живота ви.

Поради същата причина, по която не ви препоръчваме да търсите работа по време на голяма проект или отпуска, може би не бихте искали да започвате нова работа по време на развод или в последните месеци на бременност или докато сте в процес на друга значима лична промяна. Ако вече имате работа, ловът на нова може да почака, докато личният ви живот се успокои. Началото на нова работа налага допълнителни инвестиции, време и усилие, а може да ви се наложи да работите допълнително, за да се докажете на новия си работодател.