Девет банки сключват днес договори с Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) за изплащане на парите от депозитите от затворената Корпоративна търговска банка (КТБ), научи "Стандарт". Вчера премиерът Бойко Борисов уточни броя им след среща с банкерите от Асоциацията на банките в България (АББ).

Става въпрос за УниКредит Булбанк, Банка ДСК, Пощенска, Райфайзен, ПИБ, ОББ, СЖ Експресбанк, Общинска банка и ЦКБ, научи "Стандарт". Повечето от изброените банки потвърдиха, че са избрани.

Вижте и: Накъде ще се насочат парите от КТБ

От ФГВБ преди време дадоха срок до 25 ноември да бъдат подписани всички договори и съответно уточнени всички подробности по процедурата. На тази дата ще бъде обявен окончателният списък на плащащите трезори.

Разплащането на парите на вложителите в КТБ ще започне на 4 декември и всеки, който поиска, ще може да получи парите си на стойност до 196 хил. лв.

Най-важните условия, на които фондът държи да отговарят кредитните институции, са да имат достатъчно голяма и стабилна клонова мрежа в цялата страна, добре подготвени кадри, системата на разплащанията да е синхронизирана и пр.