Марк Минервини е един от най-успешните търговци на акции в Америка, ветеран от Wall Street за почти 30 години. За да демонстрира възможностите на своята методология SEPA през 1997 г., Минервини използвал 250 000 долара от собствените си пари и влиза в американският шампионат за инвестиране.

Търгувайки срещу трейдъри на акции, фючърси и опции, той търгувал само лонгово портфолио върху акции, за да спечели дербито на инвестициите с реални пари със 155% годишна възвръщаемост, представяне, което е почти двойно повече от следващия най-близък конкурентен паричен мениджър.

Минервини е представен в книгата на Джак Суегър „Новите пазарни магьосници: Разговори с топ трейдърите на Америка". Суегър пише: "Представянето на Минервини е било просто поразително. Повечето търговци и мениджъри на пари биха били щастливи да имат най-лошата година на печалба за Минервини - 128% печалба - като тяхна най-добра".

Използвайки неговата стратегия за търговия SEPA, в пет и половина годишен период Минервини генерирал 220% средна годишна възвращаемост само с едно тримесечие на загуба. За да сложим това в перспектива, сметка от 100 000 долара ще се увеличи до над 30 милиона щатски долара с тези възвръщаемости.

Минервини обучава търговци за неговата методология за търговия SEPA чрез услуга, която той стартирал през 2006, наречена Minervini Private Access - стрийминг комуникационна платформа, която позволява на потребителите уникалния опит на търговия рамо до рамо с Минервини в реално време. Той също така провежда ежегоден семинар Master Trader Program - образователна програма за неговата методология за търговия с мощно 2-дневно събитие през уикенда. В свободното си време Минервини обича да свири на барабани, да играе бокс, покер и да готви.

Марк Минервини изтъргувал първата си акция през 1983 г., когато той е инвестирал в няколко стотин акции на Allis Chalmer, продавач на трактори и мотокари. Скоро след това, той се запознава с работата на Ричард Лоув, автор на книгата Superpeformance Stocks. Книгата на Лоув е имала силно влияние върху професионалните и философски възгледи на Минервини върху инвестирането, както и формулирането на собствената му инвестиционна стратегия.

Първоначалното намерение на Минервини е било просто да се издържа от неговите търговски печалби, но неговите добре поставени във времето инвестиционни решения са увеличавали богатството му драстично всяка година, както и популярността на неговото мнение. След десетилетие на изучаване и търговия на фондовия пазар в САЩ, Минервини основава Quantech Research Group Inc, институционална анализаторската компания, през 1993 година.

До началото на трийсетте си години, Минервини бил начело като президент на водеща институционална изследователска фирма в Ню Йорк, съветвайки хедж фондове и институционални инвеститори в САЩ и по целия свят. През този период, той също така поддържа взискателен график на редовни телевизионни изяви по CNBC, CNN, Bloomberg Television и Fox News.

Минервини предоставял срещу заплащане, на институционални инвеститори, неговите домашни изследвания въз основа на методологията му Specific Entry Point Analysis - SEPA. Клиентите са плащали по 10 000 долара на месец за високо ценените препоръки на Минервини за акциите; неговите клиенти са включвали хедж фондове първенци на Уолстрийт.

През 1998 г., Минервини публично изразил две последователни пазарни прогнози, които скоро след това го поставили в центъра на медийното внимание. На 28 август 1998 г. в Cavuto Business Show по Fox News Network, Минервини обсъдил статистическите прилики между пазара тогава и пазарът в петъка преди катастрофата "черния понеделник" от 1987 г., в която Dow Jones Industrial Average паднал с 508 пункта в един-единствен ден. В понеделника след появата на Минервини (т.е. още на следващия ден за търговия), Dow Jones спаднал с 512 пункта.

Един месец по-късно, Минервини се обърнал и станал много бичи настроен. В статия от 28 Сеп, 1998 г., озаглавена "Доверете се на компютъра", Barron's пише: "Минервини беше все още мечи на пазара до миналата седмица, когато той направи обратен завой и стана разярен бик". Той препоръчал, наред с други акции, Yahoo, Broadcom, Network Appliances и Abercrombie & Fitch, всички от които продължавали да правят забележителни печалби, докато фондовия пазар навлизал в нова грандиозна бича фаза.

Двадесет месеца по-късно, Минервини се обърнал към решително мечи. На 30 май 2000 г. за CNN, Минервини каза, че NASDAQ е влязъл в мечи пазар и че мечият пазар ще продължи. Той обясни: "Oracle, EMC, Cisco и Nokia - някои от тези любими акции с голяма капитализация в NASDAQ, които са се държали досега доста добре, сега започват да отстъпват, и това наистина ще наруши спокойствието на инвеститорите."

Минервини рано призова за рязък спад в сектора на интернет / dot.com по същата медийна мрежа на 30 март 2000 година. Тези коментари са били противно на това, което повечето от експертите казваха по това време. По време в интервю за CNN на 30 Март, Минервини каза: "Много от тези интернет акции ще спаднат с между петдесет и осемдесет процента, а някои ще тръгнат по пътя на д-р Кууп (банкрут)."

Двадесет и осем месеца след низходящата му пазарна прогноза, технологичният Nasdaq Composite спадна с 65%, докато Oracle, EMC, Cisco и Nokia са спаднали средно с осемдесет и три процента. Минервини бе избегнал един от най-опустошителните мечи пазарни спадове в историята на фондовия пазар, като защитава личният си портфейл и заключва печалбите си, като разпродава преди спада да застигне пазара.

С изключение на няколко добри във времето къси позиции, Минервини седеше бездействащ с пари в брой през това, което е почти три години мечи пазар, преди да се върне към фондовия пазар откъм дългата страна.

През май 2010 г., Минервини отново предостави смела прогноза за влошаващите се пазарни условия, докато DJIA спадна с около 250 пункта - и призова за потенциален спад от 1,000 пункта в DJIA - което е точно каквото се е случило в рамките на следващия час по време на "Flash Crash" онзи ден.

Последните прогнози за бичи пазар на Минервини бяха на 3 януари 2012 г. - впоследствие S&P 500 започна рали, продължаващо 44 последователни дни, без спад от поне 1% за деня.