Вие заслужавате да бъдете щастливи. Какво можете да направите, ако се чувствате нещастни на работното място?

Препоръчително е да седнете и да проведете самооценка. Обърнете основно внимание на „само”. Не включвайте в оценяването приятели, семейство или значими други.

Те ще повлияят на оценката ви и ще ви накарат да се почувствате по-разстроени, отколкотосте в момента.

Когато правите самооценката, задайте си тези три въпроса:

1. Разстроен ли съм заради нещо временно? Ако е така, изчакайте бурята да отмине.

Вижте още: Два изненадващи ключа към щастието на работното място

2. Получавам ли това, което заслужавам? Важно е да бъдете смирени и честни, когато обмисляте отговорите на въпросите. Ако наистина заслужавате повишение на заплатата и можете да го докажете, това е едно на ръка.

В другия случай – може да чувствате, че заслужавате повишение заради натрупан стаж, това е друго. В наши дни този принцип за прослужено време и повишаване на заплатата, според него, не важи във всички професионални сфери.

В частния бизнес повишение се дава за принос за постигането на целите на компанията.

3. Можете ли да свържете нещастието си с нещо конкретно? Имали ли сте конфликт на работното място с шефа? Ако е така, можете да се опитате да изгладите отношенията си или пък случилото се няма поправяне? Ако конфликтът може да бъде разрешен, работете върху отстраняването му.

След като приключите оценката си, трябва да обмислите още един въпрос. Смятате ли, че от разговор с шефа относно нещастието ви на работното място може да произтече полза? Или пък, напротив, ще ви навреди?

Трябва да имате предвид, че дори и да сте в правото си да бъдете разстроени, шефът ви може да не желае да слуша за това. Възможно е и шефът ви да не може да ви помогне.

Ако смятате, че недоволството ви изисква вниманието на шефа, задължително го обсъдете с него. Бъдете сигурни, че не изпозвате агресивен език. Вместо да използвате „вие”, обяснете как се чувствате вие. Така ще поддържате добър тон и ще представите емоциите си.

Трябва да бъдете подготвени с причините защо шефът ви трябва да направи нещо, за да бъдете щастливи. Изявления от сорта на „Иначе напускам” не са валидни.

В същото време не е непрофесионално, ако оставите шефа си с впечатлението, че ако нещата не се промянат, има вероятност напуснете. Няма нищо лошо в това да оставите шефа си в положение на „ходене по яйчени черупки”.

Ако сте наистинна ценни, шефът ви ще разреши проблема, за да бъдете щастливи.