Централната банка на Норвегия изненадващо понижи лихвите в страната за пръв път от две години насам. В същото време централната финансова институция сигнализира за по-нататъшни монетарни стимули към икономиката, която проявява признаци на слабост заради поевтиняването на петрола.

Лихвите бяха намалени с 0.25 процентни пункта до 1.25%. Понижението бе правилно предвидено от едва един от 17-те икономисти, дали своите прогнози за Bloomberg.

Понижението на лихвите доведе до поевтиняване на норвежката крона с 1.8% спрямо еврото, както и с 1.1% спрямо долара до 9.0138 крони за долар. Това бе най-ниската стойност на кроната от 2009 година насам.

Поевтиняването с 44% в цената на петрола от пика през юни е най-лошото от това по време на финансовата криза през 2008 година.

„Сега работата на централната банка е да предотврати срив на икономиката“, коментира нейният ръководител Ойстайн Олсен, цитиран от Bloomberg.

Водещите петролни компании в Норвегия, като Statoil, планират сериозно ограничаване на инвестиционните си разходи.

Банката занижи прогнозирания ръст на норвежката икономика за догодина до 1.5%, спрямо предходните й очаквания за 2.25% през септември.