Хеджфондовете, залагащи на компютъризирани стратегии за търговия, следящи трендовете при различните активи, реализират най-добра доходност в сектора през ноември. Компанията Two Sigma, управляваща 24 млрд. долара и основана от бивш олимпийски медалист по математика, е донесла доходност от 10% през ноември и 47% от началото на годината на вложителите си.

Друга подобна компания - Cantab Capital Partners, регистрира доходност от 18% за фонда си през ноември и възвръщаемост от 32% от началото на годината. Хеджфондът Aspect Capital е донесъл доход за акцинерите си от 12% през изминалия месец, както и близо 100% от началото на годината.

Математици, инженери и научни сътрудници бият по доходност водещите портфолио мениджъри в света, основно облагодетелствали се от негативния тренд при цената на енергийните ресурси - тренд, пропуснат от световните мениджъри.

Индексът Newedge Trend Index, следящ представянето на компании, ползващи компютъризирани модели за търговия, се е повишил със 17% от началото на годината до края на ноември, в сравнение с 3.7% доходност за средния хеджфонд.

„Портфолио мениджърите пропуснаха сериозния тренд на спад в цената на петрола и енергийните суровини през тази година, което облагодетелства управляваните от компютърни алгоритми фондове“, коментира Антъни Лоулър, мениджър в GAM Holding - фонд, инвестиращ в хеджфондове, цитиран от Bloomberg.

Известни портфолио мениджъри, като Ричард Пери, Джефри Алтман и Пол Тудор Джоунс, се представят по-слабо от пазарните индекси през тази година.

Хеджфондът на Джон Поулсън е регистрирал загуба от 27% за инвеститорите през тази година. В същото време наблюдаваме затваряне на хеджфондове при темпове, невиждани от финансовата криза насам.