Президентът на САЩ Барак Обама ще разпише закона за бюджета за финансовата 2015 година, след като демократи и републиканци в Сената постигнаха съгласие по законопроекта след неколкочасови дебати на извънредно заседание в събота вечерта.

Това съгласие беше изненадващо, като се има предвид, че няколко часа преди това Сенатът удължи действието на резолюцията за временно финансиране на правителството до 17 декември, давайки си още няколко дни, за да се съгласува федералният бюджет за следващата финансова година.

Тя започна още на 1 октомври, но пакетът от бюджетни сметки все още не е приет и централните ведомства можеше да се окажат без средства за функционирането си, посочва БГНЕС.

Миналата година, в резултат на разногласия между демократи и републиканци в Конгреса, се стигна до 16-дневно спиране на работата на федералното правителство и САЩ бяха на ръба на технически фалит, причинявайки щети на държавата за милиарди долари.

Сега депутатите избегнаха повторение на тази грешка, като разрешиха разногласията си по проекта на федералния бюджет в Сената. Камарата на представителите одобри по-рано този пакет в размер на 1.1 трилиона долара до 30 септември 2015 година.